Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. DULEBA: Nič dobré v prípade Ukrajiny očakávať nemôžeme

Na snímke vľavo bývalá premiérka Iveta Radičová a vpravo fotograf Andrej Bán sa zúčastnili na protestnom zhromaždení na podporu Ukrajiny pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave 14. marca 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave sa dnes uskutočnilo pre Ukrajinu protestné zhromaždenie.

Bratislava 14. marca (TASR) – Situáciu na Ukrajine mnohí prirovnávajú k Abcházsku, Južnému Osetsku či Kosovu. Podľa šéfa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu Ukrajina je úplne iný prípad.

"Po druhej svetovej vojne ešte nikdy v medzinárodných vzťahoch nedošlo k anexii časti cudzej krajiny. A tu nejde o to, že Krym bude teraz nezávislý, alebo že Doneck bude nezávislý, Charkov bude nezávislý. Tu ide o okupáciu, ide o priamu vojenskú agresiu a na agresiu sa musí odpovedať tak isto agresiou," uviedol dnes Duleba počas protestného zhromaždenia pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave.

Ako dodal analytik, vrátiť sa k rokovaniam bude možné iba za predpokladu, že bude politická vôľa. "Ale keď agresor nebude cítiť žiadnu prekážku, žiadnu odpoveď, tak bude v agresii pokračovať," zdôraznil analytik.

Duleba očakáva, že počas víkendu môže prísť na Ukrajine k vojenskému konfliktu. Poukazuje pritom na dnešné udalosti v Donecku, kde došlo k stretom a niekoľko ľudí pri nich zahynulo. V tejto súvislosti pripomenul vyjadrenie ruskej strany o neschopnosti ukrajinskej vlády kontrolovať situáciu vo svojej krajine, ako aj vyhlásenie Ruska, že si vyhradzuje právo chrániť svojich krajanov. Duleba pripúšťa inváziu do Ukrajiny, ktorá by zrejme spustila vojenský konflikt. Verí, že k nemu nedôjde, ale je to podľa neho reálny scenár. "S veľkou ľútosťou musím konštatovať, že nič dobré očakávať nemôžeme. Svet sa zásadne zmení. Postihne to všetkých," dodal.

Na proteste pred veľvyslanectvom sa zúčastnilo približne 50 ľudí, prišlo aj viacero osobností z politického a spoločenského života, medzi nimi aj expremiérka Iveta Radičová.