Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

O Ukrajine bude najskôr diskutovať zahraničný výbor

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

K Ukrajine sa plénum tiež dostane v rámci plánovaného bodu, ktorým je návrh na vyslovenie súhlasu NR SR s Dohodou o pridružení medzi EÚ.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Plénum Národnej rady SR zatiaľ nebude hovoriť o Ukrajine spôsobom, ako chcela opozícia. Poslanci vládneho Smeru-SD dnes nepodporili návrh opozičných strán zaradiť do programu rokovania aj diskusiu o situácii u nášho východného suseda vrátane vyjadrenia podpory k sankciám voči Rusku a apelu za návrat okupovaných území Ukrajine. Na návrh predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD) sa o téme bude hovoriť najskôr na pôde Zahraničného výboru NR SR, ktorý by mal pripraviť vlastný návrh uznesenia.

K Ukrajine sa plénum tiež dostane v rámci plánovaného bodu, ktorým je návrh na vyslovenie súhlasu NR SR s Dohodou o pridružení medzi EÚ a Európskym spoločenstvom pre atómovú energiu a ich členskými štátmi na jednej strane a Ukrajinou na strane druhej. "Téme sa nevyhneme, ani sa jej vyhnúť nechceme," deklaroval Paška.



Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo kritizoval vládu, že ani v jednom prípade si nevyžiadala mandát, keď schvaľovala sankcie voči Rusku, čo podľa neho bola povinná urobiť. Prekáža mu, že sa témou tohto ozbrojeného konfliktu doteraz slovenský parlament vôbec nezaoberal. Opakované vyjadrenia premiéra Fica o tom, že prijaté sankcie voči Rusku sú neúčinné a škodlivé, označil Frešo za hanebné. Premiér podľa jeho slov hovorí to, čo nie je v záujme Slovenska, ale v záujme Ruska. SDKÚ-DS chce v parlamente ukázať, že na Slovensku sú aj iné názory.

Šéf Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) je osobne za to, aby sa o Ukrajine rokovalo iba v príslušných výboroch parlamentu. V pléne by totiž podľa jeho slov boli len "emotívne vyjadrenia ľudí, ktorí o medzinárodnej politike nevedia zhola nič. To bude len čisté divadlo pre verejnosť".

Opozícii neprešiel ani návrh, aby vláda musela predložiť informáciu o nepreplatení 165 miliónov eur z eurofondov. Návrh iniciovali Erika Jurinová (OĽaNO), Martin Chren a Edita Pfundtner (obaja nezaradení).

Podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD) za ostrého protestu opozície presadila vyradenie desiatky opozičných návrhov z programu schôdze s vysvetlením, že ide o jej kampaň pred komunálnymi voľbami. Navrhla to preložiť na zasadnutia po 15. novembri. Medzi nimi sú aj viaceré novely ústavy. Martin Poliačik (SaS) vzápätí požiadal, aby bol vylúčený aj vládny návrh na skrátené konanie o vianočných príspevkoch, keďže to tiež považuje za súčasť kampane. Jeho návrh neprešiel.