Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zatiaľ nie je potvrdené, že zadržaný cudzinec na Ukrajine je Slovák

Proruskí separatisti Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti so zadržaným cudzincom predvolalo ukrajinského konzula.

Bratislava 20. augusta (TASR) - V prípade zadržaného cudzinca na Ukrajine neprišlo podľa riaditeľa Tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Petra Suska k žiadnemu významnému posunu.

"Snažíme sa aj vzhľadom na protichodnosť niektorých indícií, ktoré sú uvedené v základnej informácii, o verifikáciu ich pravdivosti cestou nášho zastupiteľského úradu v Kyjeve, ktorý kontaktoval oficiálne ukrajinské úrady so žiadosťou, aby ich potvrdili," vysvetlil pre TASR.

Ako dodal, ministerstvo zatiaľ nemá od Ukrajiny spätnú väzbu. Nie je preto potvrdené, že ide o slovenského občana.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko v utorok (19. 8.) informoval o tom, že občana Slovenskej republiky, mínometného ostreľovača z radov proruských militantov, zadržali v meste Ilovajsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

"Občan Európskej únie srbského pôvodu, ktorý má občianstvo Slovenskej republiky a je obyvateľom mesta Banská Bystrica, bol zadržaný neďaleko depa lokomotív v meste Ilovajsk. Mal slovenský pas na meno Miroslav Roháč s pečiatkou potvrdzujúcou, že 3. júla 2014 prekročil ukrajinskú hranicu na kyjevskom medzinárodnom letisku Žuľany," priblížil Heraščenko.

Hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič pre TASR potvrdil, že Slovák s menom Miroslav Roháč nie je slovenským vojakom.

Banskobystričan s týmto menom bol z tejto správy šokovaný a nahnevaný. Bývalý vojak je doma a pre TASR konštatoval, že pravdepodobne môže ísť o krádež jeho identity. Uviedol, že na Ukrajine nikdy nebol a pas, aj keď dva roky neplatný, má doma.

MZV si v súvislosti so zadržaným cudzincom predvolalo ukrajinského konzula

Ukrajinská strana napriek žiadosti z Bratislavy doteraz nepotvrdila totožnosť zadržaného cudzinca na Ukrajine. Po skončení dnešného rokovania vlády to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ministerstvo si v tejto súvislosti predvolalo ukrajinského konzula z ukrajinského veľvyslanectva v Bratislave a požiadalo o ďalšie údaje. "Faktom je, že najskôr bola takáto informácia zverejnená a ani na naše opakované dopyty nie sme viac než 24 hodín schopní dostať jej potvrdenie," dodal Lajčák s tým, že všetky správy, ktoré prichádzajú z danej časti krajiny, si vyžadujú trojnásobnú verifikáciu. "Pretože to, čo je tam nespochybniteľné, je veľmi výrazná propagandistická vojna," upozornil.

Minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že utorkové (19.8.) vyhlásenie ukrajinskej strany nebolo podložené žiadnymi ďalšími dôkazmi. "Snažíme sa získavať informácie v operatívnej rovine," konštatoval s tým, že tento prípad justičné orgány zaujíma, keďže na Slovensku je služba v cudzom vojsku trestným činnom.