Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Ukrajinské komunity sa spojili, aby poďakovali Slovákom za prijatie

Na archívnej snímke informačný nápis na chodníku pre utečencov na železničnej a autobusovej stanici. Foto: TASR František Iván

Košiciam napríklad dobrovoľníci pomôžu s čistením mesta, v Bratislave pri jazere Kuchajda vysadia strom vďaky.

Bratislava 3. februára (TASR) - Počas februára sa spojili ukrajinské komunity v iniciatíve #ĎakujemeSlovensko a naplánovali sériu dobrovoľníckych aktivít ako poďakovanie Slovákom za pomoc a prijatie počas krízy, ktorá vypukla po vzniku konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou 24. februára 2022. Iniciatíva má byť odrazom vzájomnej pomoci medzi oboma komunitami.

Košiciam napríklad dobrovoľníci pomôžu s čistením mesta, v Bratislave pri jazere Kuchajda vysadia strom vďaky, ukrajinská umelkyňa namaľuje tzv. mural na župnej Strednej odbornej škole technickej v Galante. Ukrajinská komunita sa zapája aj do dobrovoľníckej činnosti v Banskej Bystrici, kde pomáha centru pre deti s autizmom.

Zástupkyňa ukrajinskej komunity Inna Imas uviedla, že pri úteku do neznáma a hľadaní bezpečia pre svoje deti cítili na Slovensku už od prechodu cez hranice obrovskú podporu.

"Ukrajinskí občania, hoci sú v cudzej krajine na úteku pred vojnou, chcú byť aktívnymi členmi spoločnosti, ktorá ich privítala a ochránila. Tieto aktivity ukazujú našu vďačnosť za rozsiahlu a rozmanitú pomoc, ktorú sme dostali od Slovenska a od Slovákov z celej krajiny, od Michaloviec po Bratislavu, od Nových Zámkov po Žilinu," skonštatoval veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran.