Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ukrajinskí špecialisti na nevybuchnutú muníciu sa školia na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výcvik prvého kontingentu špecialistov bude do 21. novembra.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Slovenskí vojaci školia ukrajinských špecialistov na vyhľadávanie a zneškodňovanie nevybuchnutej munície. Kurz v týchto dňoch absolvuje na Slovensku 12 príslušníkov ukrajinských štátnych zložiek pre núdzové situácie. Po rokovaní vlády o tom dnes informoval minister obrany Martin Glváč.

Výcvik prvého kontingentu špecialistov bude prebiehať do 21. novembra. "V tomto prípade ide o konkrétnu formu pomoci pre Ukrajinu, ku ktorej sme sa zaviazali na summite vo Walese a deklaroval som ju aj na stretnutí s mojím ukrajinským kolegom," uviedol minister.

Ako vysvetlil koordinátor kurzu podplukovník Roland Bartakovics, kurz pozostáva z teoretickej a praktickej časti. Prebiehať bude v Národnom centre EOD a RCHBO v Novákoch. "Je zameraný na prieskum územia kontaminovaného nevybuchnutou muníciou, rozpoznávanie a identifikáciu výbušných prostriedkov, prijímanie opatrení na zaistenie bezpečnosti pre zníženie prípadných povýbuchových následkov a spracovanie hlásenia o situácii svojmu nadriadenému," vysvetlil.

V týchto dňoch začali slovenskí vojaci aj so školením 15 ukrajinských odmínovačov v Martine. Výcvik potrvá do 5. decembra.