Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

V úkrytoch osobného automobilu colníci odhalili nelegálne cigarety

Na snímke zadržané cigarety 22. apríla 2015 Foto: TASR/Colný úrad Trnava

„Trnavskí colníci tovar aj páchateľa zaistili," uviedla hovorkyňa colného úradu.

Veľký Meder 22. apríla (TASR) - Colníci z Veľkého Medera počas víkendu zaistili 28.000 kusov nelegálnych cigariet. Únik na spotrebnej dani by predstavoval takmer 2700 eur. Informovala o tom TASR hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

Ako uviedla, počas víkendu vykonávali colníci v rámci colného dohľadu v obci Dolný Štál v okrese Dunajská Streda akciu, zameranú na kontrolu vozidiel a prepravu tovaru v cestnej premávke. V rámci tejto činnosti si colníci vytipovali aj osobné motorové vozidlo VW Golf s nemeckým evidenčným číslom, ktorého vodičom bol 40-ročný muž chorvátskej štátnej príslušnosti. „Počas kontroly colníci nasadili aj služobného psa na vyhľadávanie tabakových výrobkov, ktorý ihneď označil miesta vo vozidle, kde by sa mal tovar takéhoto druhu nachádzať. Toto podozrenie následne potvrdilo aj mobilné skenovacie zariadenie, na základe ktorého sa zistilo, že vo vozidle sa skutočne nachádza tovar, ktorý unikol colnému dohľadu,“ konštatovala Švárna.

Podľa jej ďalších slov po dôkladnej kontrole automobilu colníci odhalili pod čalúnením všetkých bočných dverí, ako aj pod bočnými obloženiami v časti zadných sedadiel a v operadle zadného sedadla až 1400 spotrebiteľských balení, čo predstavuje 28.000 kusov nelegálnych cigariet, ktoré neboli označené slovenskými kontrolnými známkami.

„Trnavskí colníci tovar aj páchateľa zaistili. Vzhľadom na podozrenie z daňového úniku a zo spáchania trestného činu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru obvineného odovzdali vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy pre účely vykonania nevyhnutných procesných úkonov v trestnom konaní,“ priblížila hovorkyňa. Dodala, že za spáchanie tohto trestného činu bol páchateľ odsúdený v super rýchlom konaní na trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov s podmienečným odkladom výkonu trestu na jeden rok.