Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Uľahčenie vytvárania spoločných tried v SOŠ je v druhom čítaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Do druhého čítania sa dostala aj Smolíkovej novela zákona o pedagogických zamestnancoch.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov by malo byť v budúcnosti ľahšie. Uľaviť zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu chce podpredsedníčka SNS Eva Smolíková novelou školského zákona. Právnu normu dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Súčasné znenie zákona hovorí, že v SOŠ možno vytvoriť spoločnú triedu pre niekoľko študijných alebo učebných odborov, iba ak na teoretické vyučovanie každého odborného predmetu možno zriadiť skupinu najmenej ôsmich žiakov. "Prax však ukázala, že uvedené ustanovenie je v niektorých prípadoch ťažko vykonateľné," uviedla koaličná poslankyňa.

Podľa Smolíkovej spôsobujú ťažkosti prípady, keď zamestnávateľ v danom regióne požaduje od strednej odbornej školy zabezpečiť výchovu a vzdelávanie v nedostatkových odboroch, ktorých absolventov požaduje trh práce. Žiaci základných škôl a ich zákonní zástupcovia však nemajú záujem, aby sa v takýchto odboroch pripravovali. "Vyskytujú sa dokonca aj prípady, že zamestnávateľ má záujem poskytovať praktické vyučovanie žiakom v systéme duálneho vzdelávania, avšak stredná odborná škola spolu s ním nie je schopná zabezpečiť dostatočný počet žiakov na zriadenie skupiny s najmenej ôsmimi žiakmi," upozornila Smolíková s tým, že obdobná situácia vzniká, ak ide o odbory vzdelávania v školách zriadených na národnostne zmiešanom území.

Pri zohľadnení štátneho vzdelávacieho programu sa podľa nej dá predpokladať, že spoločnú triedu v SOŠ pre niekoľko príbuzných študijných odborov alebo učebných odborov je možné vytvoriť aj pre menší počet žiakov, a to so zachovaním zodpovedajúceho teoretického vyučovania odborných predmetov. "Predloženým návrhom zákona sa preto odstraňuje popísaný problém vytvárania spoločných tried v stredných odborných školách pre príbuzné študijné a príbuzné učebné odbory, a to vypustením minimálneho počtu žiakov v skupine pre daný študijný alebo učebný odbor v spoločnej triede," dodala.

Do druhého čítania sa dostala aj Smolíkovej novela zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorá má riešiť problémy s identifikovaním, či napríklad majster odbornej výchovy, ktorý pôsobí na pracovisku praktického vyučovania, je aj naďalej považovaný za pedagogického zamestnanca. "Keďže vznikli pochybnosti o jeho statuse, predložený návrh zákona tieto pochybnosti odstraňuje výslovným začlenením pedagogických zamestnancov, ktorí vykonávajú pedagogickú činnosť na pracovisku praktického vyučovania, do zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch," dodala Smolíková.