Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Úmrtie Lubyovej kolegov zo SAV zasiahlo, vyzdvihli jej odborné kvality

Na archívnej snímke bývalá ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR/Martin Baumann

Akademička, vedkyňa a bývalá ministerka školstva Martina Lubyová zomrela v pondelok po dlhej a ťažkej chorobe vo veku 56 rokov.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Úmrtie vedkyne a bývalej ministerky školstva Martiny Lubyovej zasiahlo jej kolegov zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Pre TASR vyzdvihli jej kvality.

"Veľmi nás táto správa zasiahla. Je to pre nás veľká strata z pohľadu odbornosti aj kolegiality. Martina Lubyová bola výnimočná v nezdolnosti a neoblomnosti pri dosahovaní cieľov a bola tiež veľmi zásadová," povedala pre TASR riaditeľka Centra spoločenských a psychologických vied (CSPV) SAV Denisa Fedáková, ktorá bola Lubyovej blízka spolupracovníčka.


Vyzdvihla aj kontakty Lubyovej. "Mala mimoriadne vyvinutý zmysel pre spájanie ľudí pre spoločnú vec," doplnila Fedáková.

Aj Ivana Studená, poverená vedením Prognostického ústavu CSPV SAV, vyzdvihla vedecké kvality Lubyovej. "Je to ľudská strata, s kolegami sme zdrvení. Martina bola mladá žena a jej odchod je strata aj pre oblasť, ktorej sa vedecky venovala," poznamenala pre TASR.

Akademička, vedkyňa a bývalá ministerka školstva Martina Lubyová zomrela v pondelok po dlhej a ťažkej chorobe vo veku 56 rokov.