Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo veku 81 rokov zomrel vedec a člen SAV A. Janitor

Anton Janitor, archívna snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Anton Janitor bol odborníkom v oblasti fytopatológie a mykológie, pochádzal z Malej Idy v okrese Košice.

Bratislava 15. júla (TASR) - Vo veku 81 rokov zomrel slovenský vedec a dlhoročný člen Slovenskej akadémie vied (SAV) Anton Janitor. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková. Posledná rozlúčka bude v piatok (19. 7.) v Bratislave.

Anton Janitor bol odborníkom v oblasti fytopatológie a mykológie, pochádzal z Malej Idy v okrese Košice. Absolvoval štúdium na Vysokej škole poľnohospodárskej v Prahe a od roku 1960 pracoval v Slovenskej akadémii vied. Bol nositeľom viacerých ocenení na Slovensku i v Českej republike.

Janitor bol autorom dvoch monografií a štyroch kapitol v odborných knihách. "Získané vedecké poznatky postupne publikoval v 182 pôvodných vedeckých a odborných publikáciách doma i v zahraničí. V tlači, rozhlase a televízii publikoval viac ako 1200 populárno-vedeckých príspevkov. Aj vďaka tomu získal štyrikrát Cenu SAV za popularizáciu vedy, Cenu ministra životného prostredia SR a ďalšie vedecké ocenenia," priblížila Hucáková.

Ako prvý začal podľa jej slov študovať otázky fotobiológie fytopatogénnych húb. "Experimentálne rozpracoval metódy vplyvu elektromagnetického žiarenia v oblasti viditeľnej a ultrafialovej, röntgenového a gama žiarenia na morfogenézu a fyziológiu viacerých rodov húb," ozrejmila.

Pôsobil na popredných univerzitách a výskumných ústavoch v Kanade, Francúzsku, Kórei, Kube, Rusku a Poľsku, kde sa zapojil do výskumu hubových ochorení obilnín, ovocných drevín a cukrovej trstiny. Podieľal sa na rozvoji vedeckej, ako aj praktickej mykológie na Slovensku tým, že inicioval a zaslúžil sa o založenie Slovenskej mykologickej spoločnosti pri SAV.