Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zomrel účastník antifašistického odboja, generálporučík Ján Husák

Na snímke generálporučík Ján Husák počas XVI. zjazdu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov 20. júna 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislac Račko

Vo veku 93 rokov dnes zomrel čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, odbojár v SNP, generálporučík Ján Husák.


Bratislava/Ružomberok 22. decembra (TASR) – Vo veku 93 rokov dnes vo vojenskej nemocnici v Ružomberku zomrel čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), priamy účastník protifašistického odboja v SNP, generálporučík Ján Husák. TASR o jeho úmrtí informoval SZPB.

"Termín poslednej rozlúčky so zosnulým bude známy v piatok (23. 12.)," dodal.
Položením vencov pri pamätníkoch si v obciach Kľak a Ostrý Grúň 19. januára 2014 pripomenuli vypálenie obcí a zavraždenie ich 148 obyvateľov, vrátane 56 žien a 38 detí. Bol to jeden z najhorších masakrov civilných obyvateľov na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Na snímke čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov na Slovensku Ján Husák sa na zhromaždení prihovoril aj vo svojich 91 rokoch.
Foto: TASR/Ján Siman

 Ján Husák sa narodil 12. apríla 1923 v Sasinkove. Ako vojak základnej služby v roku 1944 absolvoval poddôstojnícku školu v Poprade a od augusta sa s celou jednotkou aktívne zúčastnil v Slovenskom národnom povstaní. Po jeho potlačení sa stal príslušníkom partizánskej skupiny Národný pomstiteľ, ktorá pôsobila v Tríbečských vrchoch. Od mája 1945 naďalej slúžil vo vojenskej jednotke v Poprade. Až do konca januára 1986 pôsobil na viacerých postoch v armáde.
Na sn. prezident Rudolf Schuster (vpravo) v rozhovore s generálporučíkom vo výslužbe Jánom Husákom.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Generál Husák pôsobil aj v štruktúrach SZPB. V rokoch 1992–1998 bol predsedom tejto organizácie.

Pri príležitosti tohtoročných 93. narodenín mu šéf rezortu obrany Peter Gajdoš udelil pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa.

Položením vencov pri pamätníkoch si v obciach Kľak a Ostrý Grúň 19. januára 2014 pripomenuli vypálenie obcí a zavraždenie ich 148 obyvateľov, vrátane 56 žien a 38 detí. Bol to jeden z najhorších masakrov civilných obyvateľov na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Na snímke premiér SR Robert Fico s čestným predsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov na Slovensku Jánom Husákom.
Foto: TASR Ján Siman




Na snímke generál Ján Husák, jeden z priamych účastníkov bojov a bývalý predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Kalište-Baláže, 13. augusta 2011.
Foto: TASR/Dušan Hein