Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

ÚMS a Drucker hovorili o návrhoch pre programové vyhlásenie vlády SR

Na archívnej snímke Tomáš Drucker. Foto: TASR Pavol Zachar

Na stretnutí otvorili aj tému povinného školského vzdelávania pre deti odídencov z Ukrajiny, ktoré vstúpi do platnosti budúci rok.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Diskusia o návrhoch rezortu školstva pre programové vyhlásenie vlády SR či aktuálne problémy, ktoré riešia mestá v oblasti školstva, boli témami rokovania Únie miest Slovenska (ÚMS) s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová s tým, že ÚMS ocenila prístup ministra.

"Oceňujem, že minister s nami otvorene diskutoval o zámeroch, ktoré bude rezort navrhovať priamo do programového vyhlásenia vlády," uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček. Obsahová reforma je podľa jeho slov odborná vec a rovnako dôležité je zabezpečovanie dostatku financií, aby jej realizácia nebola ohrozená.

"Zmena bude náročná, ale sme pripravení podieľať sa na nej našimi odbornými kapacitami a skúsenosťami, aby bola zmenou k lepšiemu," doplnil. Podotkol, že o návrhoch s konkrétnym rezortom diskutovali po prvý raz a bolo by podľa neho dobré, keby sa z toho stal štandardný postup.

Na stretnutí otvorili aj tému povinného školského vzdelávania pre deti odídencov z Ukrajiny, ktoré vstúpi do platnosti budúci rok. "Témami rokovania boli aj problémy súvisiace s povinnosťami miest voči zriaďovateľom neštátnych školských zariadení, s pravidlami pre proces zabezpečenia povinného predprimárneho vzdelávania či problémy s nedostatkom pedagógov," ozrejmila Piršelová. Podotkla, že ÚMS bude s rezortom školstva proaktívne spolupracovať už pri príprave riešení.