Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Únia miest apeluje na štát, aby riešil financovanie mestských polícií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stredajšie stretnutie ÚMS s náčelníkmi mestských polícií členských miest nadväzuje na rokovanie únie s rezortom vnútra z konca januára.

Bratislava 14. februára (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) apeluje na štát, aby sa začali riešiť problémy mestských polícií, najmä ich financovanie. Považuje ich za dôležitú súčasť bezpečnosti obyvateľov v mestách, ktorá sa však zhoršuje. Dôvodom je aj nedostatok financií samospráv. Únia sa v stredu stretla s náčelníkmi mestských polícií, kde zosumarizovali problémy a návrhy na riešenie smerom k vláde SR i Ministerstvu vnútra SR.

"Za kľúčové považujeme začať diskusiu o financovaní mestskej polície a podiele štátu na financovaní," skonštatoval prezident ÚMS Richard Rybníček. Pripomenul, že zlá finančná situácia núti samosprávy šetriť aj na rozpočtoch mestských polícií, ktoré sa pritom boria s viacerými vlastnými problémami.

V rámci potrebných krokov navrhujú napríklad financovanie mestskej polície formou štátneho príspevku, a to podľa mapy trestných činov, rovnako však aj efektívne dofinancovanie mestských polícií. Žiadajú tiež zrevidovať zákon o obecnej polícii tak, aby jeho ustanovenia pomohli riešiť bezpečnosť v mestách od drobnej delikvencie až po priestupky. Iniciovať chcú taktiež zriadenie pracovných skupín či zorganizovať stretnutie s Najvyšším kontrolným úradom SR.

"Mestské polície preberajú vo väčších mestách významnú časť zodpovednosti za ochranu verejného poriadku. Sme v situácii, keď Policajný zbor zápasí s poklesom počtu policajtov v teréne. Je preto prirodzené, že časť ich úloh, v mestách a obciach, preberajú práve zamestnanci obecných polícií," zdôraznil náčelník Mestskej polície v Bratislave Miroslav Antal.

Stredajšie stretnutie ÚMS s náčelníkmi mestských polícií členských miest nadväzuje na rokovanie únie s rezortom vnútra z konca januára.