Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Slovensko

ÚMS: Prioritami sú rozvoj miest, ich financovanie a sociálne služby

Na snímke pohľad na Bratislavský hrad a pod ním Dóm svätého Martina, ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

V Bratislave sa konal 28. riadny snem Únie miest Slovenska.

Bratislava 2. júna (TASR) – Hlavnými prioritami Únie miest Slovenska (ÚMS) na roky 2017 až 2018 bude rozvoj miest a mestských regiónov, financovanie miest a sociálne služby. Zhodli sa na tom volení predstavitelia samosprávy miest Slovenskej republiky na 28. riadnom sneme ÚMS v Bratislave. Za prezidenta únie bol zároveň opätovne zvolený primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý tento post zastáva od roku 2015.

Členovia únie na svojom stretnutí potvrdili, že mestá majú rozhodujúcu úlohu v spoločenskom a ekonomickom živote Slovenska. "Mestá a mestské regióny sú práve tie oblasti, kde sa koncentrujú všetky problémy. Či sú to sociálne veci, výstavba nájomných bytov, tvorba pracovných miest, tvorba hodnôt alebo ochrana životného prostredia, ochrana pred kriminalitou a extrémizmom, riešenie mobility a smart riešenia," priblížil Nesrovnal.

ÚMS si v rámci svojich strategických cieľov určila tri priority na najbližšie obdobie. Prvým je rozvoj miest a mestských regiónov. Prebiehajúci proces urbanizácie či rastu počtu obyvateľov miest naráža podľa únie na nedostatok verejných zdrojov. "Narastá každodenný počet prítomných ľudí v mestách, ktorí dochádzajú za prácou, vzdelaním, zdravotníckymi či sociálnymi službami," podotkol Nesrovnal.



V centrách osídlenia je podľa únie denne prítomných 20 - 40 percent občanov viac, ako je počet trvalo bývajúcich. ÚMS upozorňuje, že zaťaženie centier narastá, pričom financovanie služieb sa prenáša iba na obyvateľov, ktorí tam majú trvalé bydlisko. "Zmena situácie si vyžaduje územný rozvoj založený na centrách osídlenia a spolupráci mesta a vidieka v hraniciach mestského regiónu. Potrebujeme silnú miestnu samosprávu, postupnú integráciu mesta a priľahlého regiónu," vysvetľuje.



S tým súvisí aj financovanie miest. Únia sa chce v tomto smere zamerať na posilnenie vlastných príjmov miest, navrhnúť spravodlivejšie vyrovnávanie, upraviť spôsob financovania preneseného výkonu pôsobnosti štátnej správy či zmeniť financovanie regionálneho rozvoja. "Jedna z dôležitých úloh je reflektovať demografickú krivku. Rastie priemerný vek života na Slovensku, čo je na jednej strane dobré, na druhej strane je to vyšší tlak na náklady sociálnych služieb. Paralelne narastá počet mladých ľudí, ktorí zo Slovenska odchádzajú, čo je veľmi negatívny trend," skonštatoval Nesrovnal. ÚMS sa chce preto venovať aj problematike sociálnych služieb. Sústrediť sa chce na vytvorenie nového a dlhodobého udržateľného modelu financovania dlhodobej starostlivosti či na podporu rozvoja samostatného podporovaného bývania a opatrovania v domácom prostredí. "Pripravuje sa novela zákona o sociálnych službách a my to chceme využiť, aby sme upozornili na to, že nemôže štát prevádzať kompetencie na mestá bez toho, aby im k tomu dal financie," podotkol Nesrovnal.

Primátorky a primátori sa dnes zhodli, že chcú hľadať efektívne, rýchle a kompetentné riešenia, pretože odkladanie problémov znamená podľa nich nárast frustrácie u ľudí a nárast extrémizmu.