Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Únia miest rokovala s rezortom vnútra o reforme verejnej správy

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo vnútra SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

ÚMS okrem iného navrhuje zriadiť spoločnú pracovnú skupinu medzi MV SR a úniou pre koordináciu počtu štátnych a mestských policajtov v mestách.

Bratislava 30. januára (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) v utorok rokovala s Ministerstvom vnútra SR o svojich podnetoch k reforme verejnej správy. Zároveň sa na rezort obrátila s požiadavkami na riešenie zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v slovenských mestách aj školách. V tejto súvislosti apeluje na zlepšenie vzájomnej komunikácie samospráv a štátu.

"Sme pripravení diskutovať o akýchkoľvek zmysluplných návrhoch. Náročný proces prípravy a diskusie so všetkými zainteresovanými stranami, hľadanie kompromisov a najlepších riešení si vyžaduje čas, preto je s tým potrebné začať čo najskôr. Teší nás, že zástupcovia rezortu považujú tému rovnako za dôležitú a v najbližších týždňoch plánujú začať diskusie so zainteresovanými stranami," uviedla výkonná viceprezidentka ÚMS Jana Červenáková.

V súvislosti s bezpečnostnou situáciou poukázala na to, že zlá finančná situácia núti niektoré samosprávy k znižovaniu rozpočtov mestskej polície, čo spolu s nedostatkom štátnych policajtov môže dramaticky prispieť k ďalšiemu rastu drobnej kriminality v mestách. Upozornila aj na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v školách.

ÚMS okrem iného navrhuje zriadiť spoločnú pracovnú skupinu medzi MV SR a úniou pre koordináciu počtu štátnych a mestských policajtov v mestách. Tiež hľadať spoločné riešenie v problematických oblastiach, ako sú železnične a autobusové stanice, štátne hranice či cesty I. triedy v mestách. Navrhuje aj financovať mestskú políciu formou štátneho príspevku podľa mapy trestných činov, riešiť bezpečnosť najmä technickými prostriedkami, ale aj zrevidovať zákon o mestskej a obecnej polícii. "Ďalšie podnety na diskusiu v téme bezpečnosti budú zo strany ÚMS zaslané v krátkom čase," uviedla.

Téme bezpečnosti v školách sa venovalo osobitné stretnutie s prvou štátnou tajomníčkou rezortu vnútra Luciou Kurilovskou. "Výsledkom stretnutia je dohoda o lepšej koordinácii a spolupráci zriaďovateľov škôl a príslušníkov polície v jednotlivých mestách," uviedla únia.