Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

ÚMS: Za súčasných podmienok je to obrovské logistické riziko

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček, archívna snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Z celkového množstva potrebných odberných tímov je na oba víkendové dni pripravených zhruba 60 percent.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Napriek maximálnemu nasadeniu a snahe miest a obcí zabezpečiť plynulý priebeh celoplošného testovania, v dôsledku nedostatku zdravotníkov reálne hrozí, že mnohé odberné miesta budú musieť byť zatvorené. V súvislosti s aktuálnym stavom pripravenosti celonárodnej akcie to skonštatovala Únia miest Slovenska, ktorá podporuje výzvu prezidentky SR Zuzany Čaputovej na prehodnotenie realizácie testovania.

Podľa ÚMS v súčasnej situácii hrozí obrovské logistické riziko, ktoré vytvára nielen nedostatok zdravotníkov či chýbajúce materiálne zabezpečenie, ale tiež nejednotná a nejasná komunikácia zo strany štátu. "Napriek tomu sa samosprávy, neustále vystavené stresu a chaotickému informovaniu, snažia urobiť maximum pre zdarný priebeh testovania. Nie je preto fér a ani zodpovedné, aby štát hodil zodpovednosť na plecia miest a samospráv, a prostredníctvom médií verejne obviňoval primátorov a starostov z nečinnosti, lenivosti a nezáujmu," zdôraznil prezident ÚMS Richard Rybníček.

Od štátu očakáva naopak pozornosť a podporu mestám a obciam. "Prioritou každého z nás má byť zodpovednosť voči zdraviu obyvateľov a všetkých pracovníkov, ktorí spolupracujú pri tomto masovom projekte," dodal.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby sa plošné testovanie počas víkendu realizovalo tam, kde budú zabezpečené odbery. Zároveň žiada prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a volá po dobrovoľnosti testovania. Poznamenala tiež, že cieľ celoplošnej akcie je nenaplniteľný. Vyhlásila to po piatkovom stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom, ktorí ju informovali o tom, že z celkového množstva potrebných odberných tímov je na oba víkendové dni pripravených zhruba 60 percent. Prezidentka upozornila, že v takomto stave nebudú môcť byť pretestované státisíce občanov.

Premiér priamo na výzvu zatiaľ neodpovedal. V statuse na sociálnej sieti uviedol, že každý hľadá svoju cestu. Opätovne vyzýva zdravotníkov, aby pomohli pri testovaní. Rovnako zdieľa status ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniak (Sme rodina), ktorý deklaruje, že vláda naďalej pracuje na úspešnej realizácii plošného testovania.