Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

ÚMS: Zmena volebného systému má zlepšiť zastúpenie regiónov v NR SR

Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček počas tlačovej konferencie na tému Predstavenie návrhu Únie miest Slovenska na zmenu volebného systému v stredu 6. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Návrh spočíva v zachovaní celoštátneho obvodu, avšak len na účely spočítania hlasov a rozdelenia mandátov medzi politické strany.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Únia miest a obcí (ÚMS) navrhuje zmeniť volebný systém, v ktorom by zlepšil zastúpenie regiónov v Národnej rade (NR) SR. Návrh predstavilo ÚMS na stredajšej tlačovej konferencii. Obyvateľom má pomôcť poznať svojich zástupcov v parlamente, ktorí prijímajú rozhodnutia s vplyvom na kvalitu života v mestách a regiónoch.

"Mestá a regióny sú v zložitej situácii aj preto, lebo poslanci NR SR často riešia problémy bez uvedomenia si toho, aký vplyv majú ich rozhodnutia na samosprávy. Rozdeľovať štátnu politiku od regionálnej a komunálnej nie je správne," skonštatoval prezident ÚMS Richard Rybníček.

Návrh spočíva v zachovaní celoštátneho obvodu, avšak len na účely spočítania hlasov a rozdelenia mandátov medzi politické strany. Vo všetkých ďalších krokoch už systém pracuje s ôsmimi obvodmi v rámci súčasných vyšších územných celkov. Znamenalo by to, že politické strany by zostavovali niekoľko kandidátnych listín, nie iba jednu, ako je tomu v súčasnosti. Súčasný volebný systém pracuje v dvoch krokoch.

V prvom kroku by systém spočítal hlasy a pridelil mandáty stranám, v druhom by vyhodnotil výsledky prednostného hlasovania a stanovil, ktorí kandidáti sa stanú poslancami NR SR. Návrh tak podľa ÚMS vkladá do tejto štruktúry "medzikrok" v podobe rozdelenia mandátov do jednotlivých regiónov.



"Návrh ÚMS je návrhom do diskusie, o ktorom sme presvedčení, že prinesie spravodlivejšie a vyvážené rozloženie zastúpenia regiónov vo volebnom systéme, čo je výhoda pre obyvateľov Slovenska," konštatoval autor návrhu zmeny Peter Spáč. Únia verí, že všetky politické strany prejavia záujem o diskusiu aj o tomto návrhu.

Zmenu volebného systému presadzuje ÚMS dlhodobo. V roku 2020 schválil Snem ÚMS dokument Dozrel čas na zmeny. Obsahuje všetky požiadavky únie v oblasti reformy verejnej správy smerom k centrálnej vláde a politickým stranám vrátane návrhu na zmenu volebného systému.