Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Situáciu ohľadne interného zoznamu čakateľov na operácie UNB rieši

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa členov Rady riaditeľov ide o dlhodobý problém, ktorý je potrebné urgentne vyriešiť.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) rieši situáciu ohľadne "dvojakých čakačiek". Rada riaditeľov UNB nariadila vykonanie vnútornej kontroly na Neurochirurgickej klinike Nemocnice akademika Ladislava Dérera v Bratislave. Členovia Rady si myslia, že primárnu zodpovednosť za existenciu interného zoznamu pacientov čakajúcich na operačný zákrok by mal ako prednosta NCHK prebrať Andrej Šteňo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Interný zoznam pacientov čakajúcich na zákrok, rovnako ako problémy s jeho vedením, vznikli v minulosti, za predchádzajúcich vedení kliniky. Súčasné vedenie UNB, okamžite po získaní informácie o situácii s interným zoznamom pacientov čakajúcich na operačný zákrok, urobilo všetky kroky vedúce k odstráneniu problému a k riadnemu vedeniu tohto zoznamu, rovnako ako k fungovaniu celej kliniky," informovala.

Vedenie interného zoznamu pacientov čakajúcich na operačný zákrok je podľa členov Rady riaditeľov UNB na klinike dlhodobý problém, ktorý je potrebné urgentne vyriešiť. V rámci jeho riešenia sa mala Rada dohodnúť, ako prejsť zoznamy pacientov čakajúcich na operačný výkon na NCHK, a tým "odhaliť aj ďalšie potenciálne pochybenia, ktoré bude potrebné riešiť". Konkrétne kroky vedúce k riešeniu situácie však musí podľa členov Rady riaditeľov UNB vykonať vedenie kliniky, "pričom musí zohľadniť zdravotný stav pacientov a vhodnosť vykonania operačného zákroku".

Členovia Rady tiež tvrdia, že o probléme sa dozvedeli až z médií a tiež z písomného oznamu, ktorý im Šteňo adresoval.

Poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková (SaS) podala v utorok pre dianie na neurochirurgii v štátnej nemocnici na bratislavských Kramároch trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenie a podozrenie z neohlásenia trestného činu. Dôvodom sú práve dvojaké čakacie zoznamy.