Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vládny špeciál priviezol uneseného chlapca, sprevádzal ho P.Pellegrini

Unesený maloletý Peter H. je po troch týždňoch opäť na Slovensku. Vládny špeciál ho priviezol na Letisko M. R. Štefánika 12. februára 2016 pred pol treťou popoludní. Foto: TASR - Michal Svítok

Únos sa mal podľa polície odohrať vo štvrtok 21. januára, krátko po 7.45 hodine pri Základnej škole na Podjavorinskej ulici v Bratislave. Únos prekazila talianska polícia.

Ancona/Bratislava 12. februára (TASR) – Unesený maloletý Peter H. je po troch týždňoch opäť na Slovensku. Vládny špeciál ho priviezol na Letisko M. R. Štefánika dnes pred pol treťou popoludní.

Po dieťa do Ancony v Taliansku vycestovali sociálne pracovníčky. Sprevádzal ich predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorého kancelária let zabezpečila. Peter, o ktorého sa sporia rodičia, je v opatere Slovenskej republiky. Okresný súd Bratislava I. ho v pondelok (8.2.) zveril do starostlivosti Detského domova Studienka v Bratislave.



Riaditeľke bratislavského detského domova a jej kolegyni z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave chlapca odovzdali predstavitelia talianskych úradov priamo na letisku v Ancone. Po odobratí otcovi bolo dieťa v januári umiestnené v zariadení sociálnych služieb v tomto prístavnom meste.

Dieťa bolo pri prevzatí slovenskou stranou v dobrom stave. Počas pobytu bola v Ancone jeho matka Andrea H., ktorá mala povolené ho navštevovať. „Je to neuveriteľný pocit, chce sa mi plakať, neverím tomu, už aby bol čo najskôr doma,“ uviedla matka, ktorá sa odovzdania nezúčastnila a na letisku nemala k synovi prístup. „Vedel, že som tu. To bolo to, čo ho držalo nad vodou,“ odpovedala na otázku, ako znášal jej syn pobyt v Taliansku.

„Som rád, že keď sa konečne podarilo dosiahnuť rozhodnutie na slovenskom súde, že talianska strana bola veľmi pohotová a sudkyňa rozhodla veľmi rýchlo, ako nám to sľúbila, dnes sedíme v lietadle a malého Peťka vezieme na Slovensko,“ zhodnotil v Ancone Pellegrini, ktorý sa v prípade osobne angažoval. „Je lepšie, ak celú tú situáciu prečká doma, kde to lepšie pozná, a nie v cudzej krajine, kde bol medzi dospelými a nerozumel jazyku,“ domnieva sa. Počas letu prepustil chlapcovi a sociálnym pracovníčkam svoju kabínu a sedel vzadu spolu so sprievodom.

Na snímke chlapec Peter H. (vpravo) po prílete na Letisko M. R. Štefánika, vľavo predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini 12. februára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok
Okresný súd Bratislava I rozhodol o pridelení Petra H. do opatery štátu potom, ako prípad dostala na starosť v poradí tretia sudkyňa. Pellegrini nechcel proces na súde komentovať. „Nechcem komentovať tie postupy, môžem povedať len to, že Talianska strana, hneď ako dostala rozhodnutie a príslušné dokumenty zo Slovenska, tak konala obratom,“ doložil. O odovzdaní dieťaťa slovenským úradom rozhodol špeciálny súd pre maloletých v Ancone.

Šéf parlamentu sa neobáva kritiky, že necelý mesiac pred parlamentnými voľbami letel vládny špeciál za takýmto účelom do Talianska. „Chlapec nemôže za to, že sú 5. marca voľby. Tento špeciál bol už po rôznych ľudí, nebudem hovoriť po akých, tak si myslím, že je absolútne správne a na mieste, ak ideme vyzdvihnúť občana Slovenskej republiky, a v tomto prípade osemročného chlapca,“ zdôraznil.

Únos sa mal podľa polície odohrať vo štvrtok 21. januára, krátko po 7.45 hodine pri Základnej škole na Podjavorinskej ulici v Bratislave. Po maloletom chlapcovi vyhlásila polícia medzinárodné pátranie. Únos prekazila talianska polícia, ktorá odobrala dieťa otcovi 26. januára v prístavnom meste Ancona. Američan gréckeho pôvodu sa pokúšal nastúpiť na trajekt smerujúci do Grécka.

Polícia obvinila 51-ročného Christosa M. v jeho neprítomnosti z prečinu únosu. Podľa informácie bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Lucie Mihalíkovej mu v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Porušil predbežné opatrenie slovenského súdu, podľa ktorého malo dieťa zakázané vycestovať zo Slovenska.

Na snímke matka chlapca Andrea H. v meste Ancona, 12. februára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok
Petrov otec v stanovisku pre denník Nový čas uviedol, že skutočnou obeťou prípadu je jeho syn, ktorý „naďalej platí cenu, ktorú by nemalo platiť žiadne dieťa“. Američan vysvetlil, že matka Andrea H. ignorovala príkazy amerických súdov na návrat syna do krajiny jeho obvyklého pobytu. Matka vlani v júni odcestovala so synom na Slovensko. Súd v USA podľa jej slov následne zveril v jej neprítomnosti chlapca do starostlivosti otca.

O ďalšej budúcnosti Petra rozhodujú slovenské súdy. Na prvom stupni dali za pravdu otcovi a rozhodli o návrate dieťaťa do Spojených štátov. Proti tomu sa matka odvolala, konanie bude pokračovať v odvolaní na krajskom súde.