Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Únia miest žiada prezidenta, aby nepodpísal novelu o investíciách

Ivan Gašparovič Foto: TASR/MTI

Únia považuje za zásadný problém, že zákon pri výstavbe významných investícií berie právomoci obciam a mestám.

Bratislava 9. júla (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič by nemal podpísať novelu zákona týkajúcu sa významných investícií v takej podobe, ako ju schválil parlament. Tvrdí to Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá rovnako ako poslanci opozičného hnutia OĽaNO, vyzvala hlavu štátu, aby právnu normu nepodpísala a vrátila ju späť Národnej rade (NR) SR.

Únia považuje za zásadný problém, že zákon pri výstavbe významných investícií berie právomoci obciam a mestám. Podľa nej by mali byť v zákone vopred vylúčené možnosti vybranou investíciou výrazne obmedziť už jestvujúcu výrobu, narušiť životné prostredie či spoločné kultúrne dedičstvo. Malo by byť tiež vylúčené nebezpečenstvo podpory a rozšírenia gamblerstva, prípadne nerešpektovanie etnického či náboženského cítenia obyvateľov konkrétnej dotknutej lokality.

"Navrhovaný zákon robí presný opak, pričom vylučuje obce a mestá z možnosti v záujme svojich obyvateľov vyjadriť sa či stanoviť podmienky, za akých je možné realizovať investičný zámer," uviedla ÚMS v liste prezidentovi.

Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača, hlava štátu posudzuje každý zákon komplexne vo vzťahu jeho kompatibility k iným právnym normám a ústave. "O zákone rozhodne, v prípade vrátenia v lehote do 15 dní, alebo v opačnom prípade zákon podpíše," uviedol pre TASR Trubač. Termín na rozhodnutie má do 18. júla.

Právnu normu pripravila trojica poslancov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro. Novelou chcú zaviesť do praxe novinku, na základe ktorej sa kategória významných investícií rozšíri na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur a s minimálne 300 novovytvorenými pracovnými miestami.

Poslanci touto právnou normou zároveň novelizujú aj stavebný zákon. Pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov je to rovnaký mechanizmus, ktorý sa už uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.