Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Únia miest Slovenska sa pripravuje na snem

Generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Prioritou zostáva pokračovanie v reforme verejnej správy s akcentom na úlohu miest ako centier regiónov a finančného zabezpečenia výkonu originálnych i prenesených kompetencií.

Holíč 23. mája (TASR) – Blížiaci sa júnový 24. Snem Únie miest Slovenska (ÚMS) bol jedným z hlavných bodov dnešného rokovania Prezídia ÚMS v Holíči. Primátori krajských miest a ďalší členovia prezídia si vypočuli správu o činnosti, hospodárení a plnení úloh od posledného snemu a hovorili o programových cieľoch na nasledujúce volebné obdobie.

Prioritou zostáva pokračovanie v reforme verejnej správy s akcentom na úlohu miest ako centier regiónov a finančného zabezpečenia výkonu originálnych i prenesených kompetencií. Informoval o tom po skončení rokovania generálny sekretár ÚMS Marián Minarovič.

"Mestá ako centrá regiónov plnia mnohé funkcie nielen pre svojich obyvateľov, ale aj obyvateľov spádových oblastí, poskytujú pracovné príležitosti, vzdelávanie, koncentrovanejšie a kvalitnejšie služby v zdravotníctve či sociálnej oblasti," uviedol Minarovič.

Prezídium hovorilo aj o centrách pre plnenie preneseného výkonu štátnej správy, o medziobecnej spolupráci i návrhu zákona o miestnom poplatku na rozvoj, tiež na tému informatizácie a internetizácie územných samospráv a príprave i realizácii integrovaných územných stratégií z podporných zdrojov EÚ a ďalších finančných mechanizmov na obdobie rokov 2014 - 2020 až 2023.