Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

UNICEF: Do Európy sa už preplavili desaťtisíce detí bez sprievodu

Ilustračné foto Foto: UNICEF

Avšak spoľahlivé a presné počty detí, ktoré zahynuli pri pokuse preplaviť sa na európske pobrežie, je ťažké zistiť, uviedol v rozhovore pre TASR predseda UNICEF Slovensko Juraj Mišura.

Bratislava 16. júna (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) Slovensko aktuálne zhromaždil niektoré základné a alarmujúce údaje o utečeneckej kríze v Európe, ktorá si už vyžiadala množstvo životov detí. Do Talianska sa cez Stredozemné more preplavilo vlani 13.000 nesprevádzaných detí vo veku do 17 rokov a nastal aj dramatický nárast v počte detských žiadateľov o azyl v Európe - už nie jeden zo štyroch, ale jeden z troch žiadateľov o azyl je dieťa. Avšak spoľahlivé a presné počty detí, ktoré zahynuli pri pokuse preplaviť sa na európske pobrežie, je ťažké zistiť, uviedol v rozhovore pre TASR predseda UNICEF Slovensko Juraj Mišura.

Aký je postoj vašej organizácie k prijímaniu utečencov v Európe a najmä na Slovensko? Súhlasíte s plánom EÚ, ktorý obsahuje aj kvóty na prerozdeľovanie utečencov medzi jednotlivé členské krajiny únie?

"UNICEF sa pridáva k Medzinárodnej organizácii pre migráciu, Úradu pre vysokého komisára OSN pre utečencov a ďalším agentúram OSN, ktoré vyzývajú na spravodlivejšie prerozdelenie zodpovednosti v rámci EÚ, pokiaľ ide o záchranu životov a ochranu ľudí v núdzi."

Aký zastáva UNICEF postoj k požiadavkám zaručiť migrantom legálny vstup?

"Sme neustále svedkami toho, že nedostatok regulárnych migračných ciest spôsobuje, že migranti sú vystavení nebezpečnejším podmienkam - ako sa to, nanešťastie, ukázalo pri nedávnych udalostiach. Okrem ohrozenia ich životov počas samotnej cesty život v strachu a neistote ohľadom ich pobytu zabraňuje ich integrácii do hosťujúcej spoločnosti a má dlhodobý dopad na rozvoj a zdravie detí - predovšetkým na mentálne zdravie - a na celkové napĺňanie ich práv. UNICEF podporuje zlepšenie legálnych a bezpečných ciest pre utečencov, ktoré budú dostupné pre deti a ich rodičov, a účinný spôsob zaistenia dlhodobého regulárnemu štatútu migranta."

S ktorými organizáciami spolupracuje UNICEF v otázkach migrácie a akým spôsobom?

"Naša práca zameraná na podporu práv detí ovplyvnených medzinárodnou migráciou (vrátane detí, ktoré migrujú samy alebo s rodinami; detí, ktoré sa stali obeťami obchodovania; uchádzačov o azyl; detských utečencov alebo zanechaných detí) zahŕňa spoluprácu s ostatnými agentúrami OSN (predovšetkým s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, UNHCR) alebo s Úradom vysokého komisára OSN pre ľudské práva, s vládou a partnermi, ako aj občianskymi združeniami (na globálnej, národnej a lokálnej úrovni). V cieľových krajinách UNICEF pôsobí prostredníctvom siete 34 národných výborov, ktoré sa priamo zúčastňujú na podpore a monitorovaní uplatňovania Dohovoru o právach dieťaťa."

Ako pomáha deťom ovplyvnených migráciou partnerstvo UNICEF s EÚ?

"V kontexte Európskej únie UNICEF úzko spolupracuje s Európskou komisiou a jej relevantnými časťami (generálne riaditeľstvá pre migráciu či spravodlivosť a iné), s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť a s Európskym parlamentom, podporujúc predovšetkým parlamentnú medziskupinu pre práva detí.

UNICEF plní rozličné funkcie v oblasti zlepšenia práv detí ovplyvnených migráciou, zastáva úlohu autority v súvislosti s Dohovorom o právach dieťaťa (prezentácie na odborných stretnutiach, poskytuje expertné vstupy k parlamentným rezolúciám alebo legislatívnym návrhom EÚ), poskytuje poznatky o situácii detí (zdieľa údaje a dáta), poskytuje strategické rady a technické expertízy v kľúčových záležitostiach. UNICEF hrá taktiež významnú úlohu pri vytváraní väzieb medzi EÚ a partnermi z občianskej spoločnosti.

Medzi strategické informácie a praktické smernice poskytované UNICEF-om a národným výborom UNICEF patrí spoločná publikácia Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva a UNICEF o uplatnení princípov najlepšieho záujmu v súdnych pojednávaniach; spoločná publikácia UNICEF a UNHCR, Safe and Sound, o rešpektovaní najlepších záujmov detí bez sprievodu; séria štúdií o vplyve ponávratovej politiky a praktík na zraniteľné deti, vrátane vplyvu na ich psychické zdravie; správa o situácii migrantov so sprievodom a detských utečencov v Nemecku; holandská analýza o návrate detí a návratových domovoch; britská štúdia o udržateľných riešeniach v prípadoch obchodovania; séria informačných správ o informovanosti krajín pôvodu o Dohovore o právach dieťaťa, čo je súčasť projektu financovaného Európskou úniou."


Má UNICEF k dispozícii informácie o počte detí, ktoré prišli o život v Stredozemnom mori v rokoch 2015, 2014 a 2013?

"Je ťažké získať oficiálne a spoľahlivé údaje. UNICEF vyzýva všetky zúčastnené krajiny, aby monitorovali a poskytovali presné informácie týkajúce sa detí ovplyvnených migráciou. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu z celkového počtu približne 170 000 migrantov, ktorí sa priplavili minulý rok z Líbye do Talianska, bolo viac ako 13 000 detí bez sprievodu. Podľa Eurostatu (hlavného štatistického úradu EÚ) bol v posledných troch rokoch počet nesprevádzaných detí vo veku do 17 rokov, ktoré žiadali o azyl, nasledovný: 2012 - 12.545; 2013 - 12.730; 2014 - 23.075 (takmer dvojnásobok počtu v porovnaní s rokom 2013).

Okrem nesprevádzaných detí celkové percento detí (vo veku 0-17 rokov) spomedzi nových žiadateľov o azyl v rámci EÚ ostalo v predchádzajúcich rokoch približne na úrovni 25 percent - inak povedané, jedným zo štyroch žiadateľov o azyl v EÚ za obdobie rokov 2011-2013 bolo dieťa. Čo sa týka počtu za rok 2014, v druhej polovici tohto roku bol zaznamenaný dramatický nárast v počte detských žiadateľov (tento trend pokračuje aj v roku 2015), ako aj proporcionálny nárast v podiele detí voči celkovému počtu žiadateľov o azyl. Už nie jeden zo štyroch, ale jeden z troch žiadateľov je dieťa.

Pre rok 2014 sú štatistiky nasledovné:
1. štvrťrok: 56.225 detí žiadajúcich o azyl (z celkového počtu 213.125 ľudí, t.j. 26 percent)
2. štvrťrok: 59.515 detí (z celkového počtu 243.740 žiadateľov o azyl, t.j. 24 percent)
3. štvrťrok: 90.520 detí (z celkového počtu 271.790 žiadateľov o azyl, t.j. 33 percent)
4. štvrťrok: 98.420 detí z 301.635 žiadateľov (32 percent)."