Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SLADKÝ ARCHÍV: Takto vyrábali slovenské závody vianočné cukrovinky

Balička Milka Kuchárova zostavuje a balí kolekcie čokoládových plastík, 28.novembra 1955. Foto: TASR - J. Teslík

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z prostredia závodov na výrobu sladkostí v predvianočnom období v rokoch 1955 až 1972.

Bratislava 6. decembra (Teraz.sk) - Vianoce sú tu čo nevidieť. Slovenské podniky, ktoré sa zaoberajú výrobou sladkostí na vianočné sviatky, pomaly finišujú s produkciou a plnením stanovených plánov. Už o niekoľko dní musia byť sladkosti distribuované v obchodných prevádzkach a v podnikoch.

Prečítajte si viac na Vtedy.sk v článku: Výroba vianočných sladkostí v slovenských závodoch finišuje


Usilovné ruky pracovníčok bratislavského Stollwercku pripravujú na vianočný trh kolekcie saloniek a čokoládových výrobkov. Bohatý a pestrý je výber čokoládových a nečokoládových výrobkov bratislavského Stollwercku, ktorými obohatia náš vianočný trh.

V baliarni dezertov už skončili balenie plánovaného množstva vianočných kolekcií. V práci však pokračujú ďalej, aby zvýšený dopyt stačili uspokojiť. V závode vyrobia ešte 36 ton vianočných čokoládových i nečokoládových výrobkov navyše, 28. novembra 1955.
Foto: TASR - J. Teslík


Vzorná pracovníčka oddelenia Mária Paldanová váži a sáčkuje karamelky, 28. novembra 1955.
Foto: TASR - J. Teslík


Pohľad do baliarne, kde balia čokoládové figúrky a plastiku do vkusného pozlátka. Vedúci výroby Pavel Kolařík spolu s najlepšou pracovníčkou Helenou Čambalovou /v prostriedku/ neustále kontrolujú kvalitu balených výrobkov, 28. novembra 1955.
Foto: TASR - J. Teslík


Pohľad do baliarne, kde balia čokoládové figúrky a plastiku do vkusného pozlátka, 28.novembra 1955.
Foto: TASR - J. Teslík


Národný podnik Figaro dodal na vianočný trh cca o 10% tovaru viac ako vlani. Je to 609 ton rôznych fondantových saloniek, vianočného čokoládového tovaru 411 ton a nečokoládového 541 ton.

Julia Pintérová pracuje na automate na balenie saloniek, 30. novembra 1960.
Foto: TASR - V. Přibyl


Záber z balenia vianočných kolekcií, 30.novembra 1960.
Foto: TASR - V. Přibyl


Margita Provodovská, vedúca baliarne dezertov /vľavo/ s Emíliou Strapákovou pri automate na staniolovanie čokoládových figúr pre vianočné kolekcie, 30. novembra 1960.
Foto: TASR - V. Přibyl


Záber z balenia vianočných kolekcií, 30.novembra 1960.
Foto: TASR - V. Přibyl


Vo štvrtok 30. novembra urobili v bratislavskom Figare bodku za vianočným plánom, predčasne vyrobili 265 tisíc kilogramov v čokoláde máčaných saloniek. Deťom na stromčeky ich v nadpláne vyrobia ešte 10. ton. 6 Baliaca linka nových výrobkov - na snímke Jumbo, 30. novembra 1972.
Foto: TASR - M. Vojtek