Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTKY: Vinobranie v malokarpatskej oblasti v rokoch 1945-1986

Na archívnej snímke z 25. septembra 1950 okresná slávnosť vinobrania v Rači. Foto: TASR - Farkaš

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z prostredia vinohradníckych slávností.

Bratislava 12. septembra (TASR/Teraz.sk) - Vinobrania sú oslavou úrody hrozna. Ich atmosféru z rokov 1945 až 1986 môžete nasať z archívnych fotografií zobrazujúcich tradičné oberačkové slávnosti v malokarpatskej oblasti.

Modra, 1945

Na archívej snímke z 23. septembra 1945 slávnosť vinobrania v Modre. Na snímke ženy s vencami.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Na archívej snímke z 23. septembra 1945 slávnosť vinobrania v Modre. Na snímke sprievod alegorických vozov.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Rača, 1959

Na archívnej snímke z 25. septembra 1950 okresná slávnosť vinobrania v Rači. V nedeľu 24. septembra 1950 usporiadalo Jednotné roľnícke družstvo (JRD) v Rači okresnú slávnosť vinobrania. V rámci slávnosti usporiadali tiež výstavu hrozna, na ktorej členovia JRD vystavovali svoje produkty.
Foto: TASR - Farkaš


Pezinok, 1959

V Pezinku, okresnom sídle nášho najväčšieho vinohradníckeho okresu, boli v nedeľu 27. septembra vinohradnícke slávnosti, spojené s oslavou 10. výročia založenia jednotného roľníckeho družstva. Hlavnými ulicami Pezinka prešiel alegorický sprievod, ktorý zvýrazňoval život a prácu ľudu.

Na archívnej snímke z 27. septembra 1959 vinohradnícke slávnosti v Pezinku.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Na archívnej snímke z 27. septembra 1959 vinohradnícke slávnosti v Pezinku.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Na archívnej snímke z 27. septembra 1959 vinohradnícke slávnosti v Pezinku.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Na archívnej snímke z 27. septembra 1959 vinohradnícke slávnosti v Pezinku.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Modra, 1962

Na archívnej snímke z 23. septembra 1962 Malokarpatské vinobranie v Modre. Ako mladuchu ovenčili si Modrania na sobotu a nedeľu svoje vyše 800-ročné mestečko, ktoré v týchto dňoch privítalo návštevníkov na tradičnom Malokarpatskom vinobraní. Oslavy vinobrania vyvrcholili v nedeľu mierovou slávnosťou, na ktorej prehovoril predseda Západoslovenského Krajského národného výboru Ján Janík. Na snímke krojované družstevníčky z Jednotného roľníckeho družstva v Modre s oberačkovým strapcom hrozna.
Foto: TASR - Koloman Cích


Modra, 1964

Na archívnej snímke z 20. septembra 1964 oslavy vinobrania v Modre. Manifestáciou pracujúcich na námestí Ľudovíta Štúra v Modre vyvrcholili dnes oslavy Malokarpatského vinobrania. V malokarpatskej oblasti sa pestuje 40-45 % celoštátnej produkcie hrozna. Po slávnostnom prejave pokračoval tradičný bohatý alegorický sprievod pod názvom "Nech radosťou prekvitá náš život."
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Pezinok, 1970

Na archívnej snímke z 20. septembra 1970 oberačkové slávnosti v Pezinku. V stredisku malokarpatskej vinohradníckej oblasti v Pezinku vyvrcholili v nedeľu 20. septembra oberačkové slávnosti mierovou manifestáciou a alegorickým sprievodom. Druhá časť sprievodu predstavovala celoročnú prácu vinohradníkov až po radostnú oslavu. Nad všetkým vládol Bakchus, boh vína.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Pezinok, 1977

Na archívnej snímke z 18. septembra 1977 oberačkové slávnosti v Pezinku. Tisícky účastníkov oslávilo v nedeľu 18. septembra tradičné Malokarpatské oberačkové slávnosti. Slávnosti vyvrcholili manifestáciou pracujúcich a alegorickým sprievodom.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Rača, 1986

Na archívnej snímke zo 14. septembra 1986 oberačkové slávnosti v Rači. Tradičná oslava statočnej práce vinohradníkov a dobrej úrody - Malokarpatské oberačkové slávnosti - vyvrcholili 13. septembra predpoludním v Bratislave Rači manifestáciou pracujúcich a pestrofarebným alegorickým sprievodom. Na snímke stánky s občerstvením.
Foto: TASR - Drahotín Šulla