Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Unikátne nálezy z hrobky germánskeho kniežaťa sa vracajú na Slovensko

Na archívnej snímke Matej Ruttkay (vpravo) a Karol Pieta Foto: TASR/Henrich Mišovič

Väčšina nálezov však bude sprístupnená aj verejnosti.

Nitra 11. januára (TASR) – Z nemeckých laboratórií sa na Slovensko postupne vracajú unikátne nálezy z hrobky germánskeho kniežaťa, ktorú pred takmer desiatimi rokmi objavili v Poprade. Vzácne predmety boli analyzované a následne zakonzervované na špecializovaných pracoviskách v Schleswigu, kde sa vedcom postupne darí odhaľovať tajomstvá, ktoré hrobka z prelomu 4. a 5. storočia nášho letopočtu až doteraz ukrývala. "Podarilo sa objaviť úžasný kus koženého puzdra na luk a šípy. Našiel sa aj prútený košík, v ktorom boli pozlátené strieborné nožnice a toaletné veci," hovorí archeológ Karol Pieta.

Skutočnosť, že sa vedcom podarilo objaviť a konzerváciou zachrániť množstvo vzácnych nálezov, je podľa jeho slov dôkazom správnej stratégie výskumu. "Ten neprebiehal priamo v teréne, ale celé bloky šli rovno do múzea. Takáto metóda je oveľa drahšia, ale, samozrejme, je aj podstatne precíznejšia," vysvetlil Pieta. Väčšina menších predmetov by už čoskoro mala byť na Slovensku. V Nemecku zatiaľ zostáva konštrukcia kniežacej hrobky, pretože na jej konzerváciu bude nutné vyvinúť špeciálnu metódu. V laboratóriách zostanú aj niektoré zmrazené bloky, ktoré budú určené pre výskumy v budúcnosti. "Neplánujeme všetko prebádať teraz, pretože v budúcnosti sa bude dať z tohto archeologického materiálu získať ešte oveľa viac poznatkov. Vedecké postupy a rôzne technológie stále napredujú, veď keby sa napríklad hrobka našla pred nejakými pätnástimi rokmi, tak z nej máme oveľa menej informácií, pretože by sme mnohé zo súčasných metód ešte nemohli využiť," skonštatoval riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre Matej Ruttkay.

Väčšina nálezov však bude sprístupnená aj verejnosti. Záujemcovia mnohé z nich môžu vidieť v Podtatranskom múzeu v Poprade. "My by sme boli najradšej, keby mal takýto exkluzívny nález vlastné múzeum. Napokon došlo ku kompromisu, takže samostatné múzeum nebude, ale malo by sa zrekonštruovať to Podtatranské," uviedol Ruttkay. Expozícia venovaná kniežacej hrobke ponúkne návštevníkom mnohé nálezy, ktoré sú unikátne okrem iného aj tým, že sa v bežných podmienkach nezachovajú. Predmety z organických materiálov sa zvyčajne rozkladajú v pôde ako prvé. Vďaka vhodným geologickým podmienkam však v tejto hrobke zostali drevené, textilné i kožené materiály zachované. Verejnosť tak môže uvidieť nábytok starý takmer 1600 rokov, okrem toho rôzne predmety dennej potreby, ale napríklad aj drevenú hraciu dosku zo spoločenskej hry. Väčšinu predmetov zo zlata a striebra si odniesli vykrádači hrobov, ktorí sa do hrobky kniežaťa vlámali zrejme už krátko po jeho pochovaní. Napriek tomu sa tu podarilo objaviť aj niekoľko vzácnych šperkov a luxusných predmetov.