Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Galanty do hlavného mesta

Vlaková stanica Galanta Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 26. marec (Teraz.sk/TABLET.TV) - Pred týždňom sme vám umožnili pozorovať železničnú trať z hľadiska rušňovodiča na trase zo stanice Štúrovo do stanice Galanta. Ako sme už viackrát avizovali, v ďalších dieloch projektu vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku.

Dnes ponúkame možnosť pokračovať na trati 130 na úseku Galanta -Bratislava-hlavná stanica od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v EC vlaku 276 Slovan a osobnom vlaku 4624.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu vlakom!

Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Galantou a Bratislavou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty: Železničná stanica Galanta


Železničná stanica Galanta
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV

Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach. VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme železničnú techniku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto v blízkej budúcnosti na pripravovanej stránke www.vovlaku.sk.

Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati
Jazda v EC vlaku 276 Slovan Českých dráh a následne v osobnom vlaku 4624 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v elektrickom dvojsystémovom rušni radu 350.

Radenie vlaku: Dvojsystémový rušeň 350 + 1x vozeň Bbdgmee +2x osobný vozeň Bmz241 + 3x osobný vozeň Bmz245.+ 1x WRmz + 1xAmpz143 + 1xAmpz146.

Železničná trať Galanta- Bratislave hl.st. (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 130) je elektrifikovaná dvojkoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Bratislavu a Štúrovo a pokračuje na Budapešť. Trať je súčasťou Paneurópskeho dopravného koridoru č. 4., spájajúceho Drážďany a Istanbul.

Číslo trate: ŽSR 130
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Galanta- Bratislava hl.st.
Rozchod: 1435 mm
Elektrifikácia: 25 kV 50Hz


Z histórie trate:
Trať Bratislava – Štúrovo patrí ku kľúčovým úsekom v sieti ŽSR. Od sprevádzkovania 16. decembra 1850 patrila k najstarším a najdôležitejším tratiam v Rakúsko-Uhorsku, no i v strednej Európe, pretože spájala Viedeň a Budapešť.

Železnica z mesta Marchegg bola do Bratislavy dokončená už 10. augusta 1848 a od roku 1846 bol v prevádzke i maďarský úsek z Budapešti po Vác. Prepojenie sa budovalo juhom Slovenska a vytvorilo spojnicu dvoch najdôležitejších miest monarchie.

Druhá koľaj pribudla do roku 1904 a elektrická trakcia v roku 1969.

Trať je v Bratislave napojená na úseky z Viedne i Brna, ktorými prichádzajú medzinárodné spoje, pokračujúce do Budapešti i Belehradu. Vnútroštátne rýchliky využívajú najmä úsek po Nové Zámky, kde časť končí a časť pokračuje do Banskej Bystrice či Košíc.
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Stanice na trati:
• Galanta – križovatka s traťou 133 (Leopoldov – Galanta)
• Sládkovičovo
• Pusté Úľany
• Reca
• Senec
• Veľký Biel
• Bernolákovo
• Ivanka pri Dunaji
• Bratislava-Vajnory
• Bratislava-Vinohrady
• Bratislava (hl. st.) – križovatka s traťou 100 (BA – DNV – Marchegg (ÖBB)), 110 (BA – Kúty – Břeclav), 120 (BA – Žilina),132 (BA – Rajka) a 607 (BA hl. st. – Nové mesto)


Koniec cesty – stanica Galanta


stanica Bratislava
Foto: Tablet.TV


Z histórie trate


Senecké jazerá
Senec, kedysi obľúbené miesto Márie Terézie je dnes turistické centrum typické horúcim letom a osviežujúcou vodou Slnečných jazier. Vyše 100 ha vodnej plochy, slnečný svit viac než 2200 hodín za rok, bohaté možnosti ubytovania, stravovania a ďalších služieb robia zo Senca vyhľadávaný cieľ dovolenkárov zo Slovenska, Čiech a ďalších zhruba 23 krajín.

Mesto ročne navštívi do milióna turistov. Ubytovať sa môžu v zariadeniach rôznych kategórií, ktoré obkolesujú jazerá (hotely, penzióny, chaty, bungalovy, stanový a karavanový kemp). Začiatok letnej turistickej sezóny otvára v Senci kultúrne podujatie Senecké leto.
Foto: TASR


Vincov Les
V krásnom prostredí vedľa cesty Sládkovičovo - Galanta sa nachádza Termálne kúpalisko Vincov les - Sládkovičovo. Areál ponúka rekreačno-športové možnosti v piatich bazénoch. Pre plavcov je k dispozícii plavecký bazén 50 x 20 m s teplotou vody do 26 °C, ďalej sú tu dva rekreačné bazény s teplotou vody do 28 °C ako aj kľudový bazén s teplotou vody 38 °C (napustený termálnou vodou z vrtu).
Foto: Tablet.TV

Pre deti je k dispozícii detský bazén s teplotou vody do 32 °C. Okrem vonkajších bazénov areál disponuje i vnútornými bazénmi (detský a relaxačný) v rámci rehabilitačno-relaxačného komplexu. Vnútorné bazény sú v prevádzke celoročne, pričom v zimnej sezóne, ktorá trvá spravidla od polovice septembra do konca mája je počas víkendov prístupný i vonkajší, termálny, kľudový bazén. V mesiacoch júl a august organizujeme každý piatok i nočné kúpanie, v prípade vhodných poveternostných podmienok.