Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Union hodnotí efektivitu liečby na základe nového modelu

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Vychádza z princípov merania efektívnosti zdravotnej starostlivosti v Holandsku.

Bratislava 2. februára (TASR) - Obmedzený rozpočet pre zdravotníctvo primäl najmenšiu zdravotnú poisťovňu na slovenskom trhu k novému modelu prerozdeľovania peňazí medzi poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (ZS). Union zdravotná poisťovňa ho používa od jesene 2015, zatiaľ je v pilotnej fáze. Vychádza z princípov merania efektívnosti zdravotnej starostlivosti v Holandsku, ktoré má podľa štatistík jeden z najlepších zdravotných systémov na svete.

"Hodnotiaci model porovnáva výkony poskytovateľov na základe jednotných kritérií, financie tak budú nasmerované tam, kde budú využité najsprávnejšie," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Dajana Petríková z poisťovne. Myslí si, že tým, že model hodnotí viaceré parametre v rámci každej odbornosti, pomáha poisťovni nastaviť ohodnotenie poskytovateľa podľa efektivity liečby.

"Vyvinuli sme vzorec, ktorý na základe relevantných parametrov jednotlivými pravidlami vyčísli návrh na prípadnú úpravu výšky zdrojov, ktoré sú určené pre konkrétneho poskytovateľa," povedala Petríková. Poisťovňa ho uplatňuje pri špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ústavnej zdravotnej starostlivosti a spoločných vyšetrovacích a liečebných zložkách.

Napríklad pri špecializovanej ambulantnej starostlivosti poisťovňa vo vzorci vyhodnotí kvalitatívnu a kvantitatívnu zmenu poistného kmeňa v danom okrese. Regionálna zmena poistného kmeňa je podľa Petríkovej prenásobená pravdepodobnosťou, s akou sa poistenci stanú pacientmi špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Pacientov potom poisťovňa "indexuje", čo znamená, že do prepočtov vstupuje počet pacientov prepočítaný podľa nákladov na diagnózu. "Ak má teda poskytovateľ náročnejších pacientov, ich počet sa na účely výpočtu umelo navýši," vysvetlila. Union ZP sa potom zameria ešte na to, koľkokrát musí pacient v danom období prísť k lekárovi.

Výsledky z týchto parametrov potom poisťovňa porovnáva s celoslovenským priemerom v danej špecializácii. "Teda internistu s internistom a neurológa s neurológom," upozornila. Ak ide o polikliniku, kde sú internisti aj neurológovia, tak sa to za každú odbornosť sčíta. "V konečnom dôsledku teda vypočítame, aké by bolo čerpanie našich zdrojov, ak by poskytovateľ dosahoval tie parametre, ktoré považujeme za optimálne, teda to, čo robí priemer Slovenska," zdôraznila.

Pri ústavnej zdravotnej starostlivosti sa to, ako uviedla, riadi podľa veľmi podobných pravidiel. Indexácia pacientov je však v tomto prípade len orientačná. "Ešte sme zatiaľ neimplementovali parametre DRG do tohto modelu, zatiaľ robíme len stratifikáciu nemocníc. Samozrejme, nemôžeme porovnávať Univerzitnú nemocnicu Bratislava s nemocnicou Veľký Krtíš," uviedla Petríková. Nemocnice má poisťovňa rozdelené do porovnateľných kategórií. Parametrami sú priemerná cena za prípad a takzvaná rehospitalizovanosť. Prepočty sa potom vyhodnocujú ako pri špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

"Pri spoločných vyšetrovacích a liečebných zložkách sme riešili jeden oriešok, tu nám pomohli kolegovia z Holandska," povedala Petríková. Vyhodnocovanie tu funguje na základe odbornosti, čo by ale napríklad v prípade rádiológie nebolo vždy fér. "Nemôžeme tu predsa porovnávať pracovisko CT s panoramatickým zubným röntgenom. Šli sme preto hlbšie a porovnávame tu pracovisko magnetickej rezonancie s pracoviskom magnetickej rezonancie a pracovisko CT s pracoviskom CT," povedala.

Reakcie poskytovateľov na nový model sú podľa poisťovne zatiaľ pozitívne. Union ZP týmto vzorcom iba zisťuje, či je navýšenie v danom regióne potrebné. "Peniaze poskytovateľovi nikdy neberieme," informovala Petríková.

Union ZP je najmenšou zdravotnou poisťovňou na slovenskom trhu, má takmer 470.000 poistencov. Na Slovensku pôsobí od roku 2006. Je jedinou zdravotnou poisťovňou v SR so strategickým zahraničným akcionárom, ktorého hlavným zameraním je poistenie. Akcionárom Union ZP je holandská spoločnosť Achmea.