Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Union považuje novozavedené mechanizmy v prepoisťovaní za postačujúce

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Union ZP tvrdí, že problematiku prepoisťovania citlivo vníma a snaží sa rizikám nekalých praktík predchádzať zapracovaním viacerých mechanizmov.

Bratislava 14. februára (TASR) - Súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) považuje svoje novozavedené mechanizmy v prepoisťovaní za postačujúce na overenie rozhodnutia klientov o zmene poisťovne. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Unionu ZP Kristína Baluchová v reakcii na výzvu dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby poisťovne prestali s nekalým prepoisťovaním.

Union ZP tvrdí, že problematiku prepoisťovania citlivo vníma a snaží sa rizikám nekalých praktík predchádzať zapracovaním viacerých mechanizmov. Nesúhlasí tiež s tvrdením ministra, že zdravotné poisťovne obchodujú so zdravím poistencov a považuje ho za veľmi zavádzajúce.

"Desiatky tisíc klientov, ktorí do Union zdravotnej poisťovne v minulých rokoch prestúpili a ktorí v nej naďalej sú, jasne vyjadrujú svoju spokojnosť a nie je správne spochybňovať ich slobodné rozhodnutie," skonštatovala Baluchová.

Union ZP zároveň poukázal na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorá podľa nej minula minulý rok na prepoisťovanie veľké množstvo finančných prostriedkov s neefektívnym výsledkom a celkovo sa počet klientov štátnej poisťovne opäť znížil.

Lengvarský v utorok prostredníctvom listu vyzval zdravotné poisťovne, aby prestali s nekalým prepoisťovaním. Považuje za znepokojujúce, že centrom záujmu sa stáva obchodný cieľ a nie pacient. Poisťovne by sa podľa neho mali predbiehať v poskytovaní služieb, nie vo veľkosti poistného kmeňa.