Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Union ZP: Sme za primeranú a spoločensky zodpovednú mieru zisku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súkromná zdravotná poisťovňa je toho názoru, že výška maximálneho limitu na zisk by mala byť primeraná aj riziku, ktoré poisťovňa nesie.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Union zdravotná poisťovňa (ZP) nechápe zdravotníctvo ako príležitosť na vytváranie čo najväčšieho zisku, ktoré by malo ísť na úkor dostupnosti zdravotnej starostlivosti, brzdenia inovácií a kvality. Je za primeranú a spoločensky zodpovednú mieru zisku. Ako pre TASR povedala hovorkyňa súkromnej zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová, ich akcionár pokladá zdravotné poistenie za dlhodobý a férový biznis, a nie zlatú baňu.

"Sme presvedčení, že kombinácia možnosti primeraného zisku, konkurenčného prostredia a rovnakých podmienok na podnikanie dokážu priniesť zvýšenie kvality poskytovaných zdravotných služieb, z čoho budú benefitovať najmä poistenci,"
zdôraznila.

Súkromná zdravotná poisťovňa je toho názoru, že výška maximálneho limitu na zisk by mala byť primeraná aj riziku, ktoré poisťovňa nesie. Legálne hľadisko, ako aj odplata za mieru rizika sa podľa jej názoru optimálne napĺňa na úrovni troch až štyroch percent, minimálne však na úrovni dvoch percent.

"Predstavený návrh, ktorý hovorí o troch až piatich percentách ako kombinácii nákladov na prevádzku aj zisku, preto nepovažujeme za dostatočný. Ak má fungovanie zdravotných poisťovní podporovať ďalšie zlepšovanie služieb, benefitov a inovácií pre poistencov, je potrebné umožniť kombináciu vyššie navrhnutého primeraného zisku a nákladov na prevádzku," doplnila Dupaľová Ksenzsighová s dôvetkom, že súčasnú definíciu výšky nákladov na prevádzku pokladajú za dostatočnú. Zdravotná poisťovňa nevidí dôvod ju meniť.

Rovnako poukázala aj na to, že v porovnaní s najväčšími bankami, telekomunikačnými operátormi a komerčnými poisťovňami je zdravotné poistenie jediným segmentom, ktorý za posledných desať rokov dosiahol opakovane stratu. Kým v iných sektoroch sa celkový zisk z roka na rok mení o maximálne menšie desiatky percent, u zdravotných poisťovní sú to stovky percent, doplnila.

Návrh zákona o ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorý by mal priniesť veľkú reformu zdravotníctva na Slovensku, sa zaoberá aj témou regulácie zisku zdravotných poisťovní. Materiál hovorí o tom, aký by mal byť minimálny percentuálny podiel z vybraného poistného, ktorý musia ZP využiť na zdravotnú starostlivosť. Aktuálne sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.