Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Union ZP: Straty v poisťovniach sa budú bez dofinancovania prehlbovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Union ZP podotkla, že rezort zdravotníctva si cez programové rozpočtovanie objednal zdravotnú starostlivosť, ktorá je približne o 300 miliónov eur vyššia ako zdroje poskytnuté zdravotným poisťovniam.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Straty v zdravotných poisťovniach sa budú bez dofinancovania sektora v druhej polovici roka ďalej prehlbovať. Poukázala na to súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP). Reaguje tak na júnové výsledky hospodárenia poisťovní, ktoré v stredu (9. 8.) zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Union ZP podotkla, že rezort zdravotníctva si cez programové rozpočtovanie objednal zdravotnú starostlivosť, ktorá je približne o 300 miliónov eur vyššia ako zdroje poskytnuté zdravotným poisťovniam. "Na túto situáciu sme upozorňovali už začiatkom roka a hospodársky výsledok Union ZP naše slová potvrdzuje," dodala poisťovňa.

Deklaruje, že napriek nesprávne nastavenému rozpočtu pre zdravotníctvo má dostatok zdrojov, aby dokázala zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov.

Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu júna stratu 146,5 milióna eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dosiahla stratu 109,8 milióna eur, súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera 30,1 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa vykázala stratu 6,5 milióna eur.