Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Univerzita Komenského v Bratislave otvorila Vedecký park UK

Na snímke vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini a uprostred minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas slávnostného otvorenia Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave v 26. februára 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Vo Vedeckom parku UK, skúmajú vedci nové diagnostické postupy na odhaľovanie genetickej podstaty civilizačných či infekčných ochorení, akými sú napríklad autizmus, skleróza multiplex alebo obezita.

Bratislava 26. februára (TASR) - Univerzita Komenského v Bratislave (UK) dnes za prítomnosti predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho a ministra školstva Juraja Draxlera slávnostne otvorila Vedecký park UK, ktorý sa orientuje na oblasti biomedicíny, biotechnológií, enviro-medicíny a sociálnych výziev 21. storočia. Celkové výdavky projektu predstavujú takmer 42 miliónov eur.

Vedecký park UK poskytuje priestor pre interdisciplinárny výskum, nielen na vnútrouniverzitnej úrovni, ale aj s domácimi a zahraničnými partnermi. "Vedecký park UK predstavuje unikátne centrum s najmodernejším technologickým vybavením, ktoré prepojí výskum s praxou. Otvára perspektívy ďalšieho rozvoja vedy na pôde našej univerzity so zásadným významom nielen na domácej, ale aj medzinárodnej úrovni," uviedol rektor UK Karol Mičieta. Ako dodal, verí že tento projekt prispeje k zvýšeniu konkurencieschopnosti UK, ale aj Slovenska v európskom a medzinárodnom meradle.

"Program výstavby vedeckých parkov a vedeckých centier posunulo Slovensko na celkom novú úroveň vedeckého vybavenia. Dá sa povedať, že technologicky sme za ostatné roky poskočili o generáciu až dve generácie," uviedol v príhovore Draxler. Pripomenul, že na Slovensku sa postavilo sedem univerzitných vedeckých parkov v celkovej hodnote 281 miliónov eur a sedem výskumných centier v celkovej hodnote 167 miliónov eur.

Predseda parlamentu informoval, že je pripravení ďalší projekt v objeme 100 miliónov eur, ktorý by mal v nasledujúcich rokoch smerovať zo štrukturálnych fondov práve do Mlynskej doliny. "Podelia si túto sumu opäť UK a STU. A myslím si, že po tej veľkej investícii bude toto miesto výkladnou skriňou nášho vysokoškolského vzdelávania na Slovensku," priblížil Pellegrini.

Vo Vedeckom parku UK, ktorého základný kameň bol položený 27. februára 2014, skúmajú vedci nové diagnostické postupy na odhaľovanie genetickej podstaty civilizačných či infekčných ochorení, akými sú napríklad autizmus, skleróza multiplex, obezita či Crohnova choroba. Ďalšou časťou výskumu sú aj biotechnologické aktivity. Výskumný tím tu pracuje na vývoji efektívneho spôsobu produkcie rekombinantných proteínov pre terapeutické a diagnostické účely. Zároveň sa venuje produkcii enzýmov používaných v potravinárstve a farmaceutickom priemysle. Súčasťou tohto výskumu sú aj rastlinné biotechnológie, ktoré sa zaoberajú odstraňovaním kontaminujúcich záťaží.

V oblasti environmentálnej medicíny vyvíjajú výskumníci metódy a postupy detekcie, minimalizácie a prevencie faktorov prostredia, ktoré predstavujú vážne environmentálne riziká pre ľudské zdravie. Vo Vedeckom parku UK však nachádzajú uplatnenie aj spoločenskovedné a humanitné disciplíny, ktoré sa podieľajú na legislatívnej podpore transferu nových technológií do spoločenskej praxe, ako aj pri riešení otázok spojených s bioetikou.