Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Univerzita Konštantína Filozofa chce vzdelávať špecialistov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pri zavádzaní duálneho vzdelávania na stredných školách je podľa rektora univerzity veľký dopyt po špecialistoch, ktorí by dokázali žiakov vyučovať.

Nitra 24. novembra (TASR) – Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre plánuje vzdelávať špecialistov, ktorí budú schopní vyučovať stredoškolákov technické smery v duálnom vzdelávaní. Prvú ponuku pripravila UKF už pri vstupe automobilky Jaguar Land Rover do Nitry. Podľa slov rektora univerzity Ľubomíra Zelenického však nebola úplne akceptovaná.

„Chcem však rozvíjať aktivity na pedagogickej fakulte, konkrétne na katedre informačných technológií. Máme tam ambiciózneho kolegu, ktorý v tejto oblasti začal robiť, a vyzerá to tak, že sa nám podarí v rámci veľkých projektov v spolupráci so zamestnávateľmi vytvoriť špeciálnu učebňu, kde by boli CNC stroje, ktoré sa dnes v moderných podnikoch využívajú,“ uviedol Zelenický.

Pri zavádzaní duálneho vzdelávania na stredných školách je podľa rektora veľký dopyt po špecialistoch, ktorí by dokázali žiakov vyučovať. Budúci pedagógovia by sa mohli školiť v pripravovanej špecializovanej učebni. „Pri tomto vzdelávaní je však technický problém. Aj keď je ten sústruh na CNC stroji zhruba rovnaký, to riadenie a programovanie je na každom iné. Zdá sa, že sa nám podarí dostať z rôznych fabrík drahšie zariadenia, ktoré majú ten riadiaci modul vymeniteľný. Takže budeme môcť vzdelávať učiteľov, ktorí budú schopní zvládnuť rôzne systémy riadenia CNC strojov. Momentálne sme v štádiu rozbehu projektu,“ vysvetlil rektor univerzity.

Ako zároveň pripomenul, vytvorenie vhodných podmienok pre vzdelávanie budúcich pedagógov nie je jediný problém zavádzania duálneho vzdelávania. Tým ďalším je podľa jeho slov nízke finančné ohodnotenie učiteľov. „Keď si uvedomíme, že na školách dostanú nástupný plat okolo 650 eur a ktorýkoľvek iný zamestnávateľ v súkromnej sfére dokáže týmto IT špecialistom ponúknuť aj o 2000 eur viac, tak sa obávam, že ich veľa do škôl nenastúpi,“ dodal Zelenický.