Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Univerzitná knižnica v Bratislave sa vlani tešila bohatej návštevnosti

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Univerzitná knižnica v Bratislave na Ventúrskej ulici. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Udalosťou roka 2023 bolo pre UKB získanie historických periodík z ponuky Ústřední knihovny Univerzity Karlovy, ktoré v knižničnom fonde chýbali.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Univerzitná knižnica v Bratislave (UKB) sa v roku 2023 tešila bohatej návštevnosti. V spolupráci s domácimi aj zahraničnými vedeckými a akademickými inštitúciami, kultúrnymi inštitútmi, veľvyslanectvami, občianskymi združeniami a školami zrealizovala 392 kultúrno-spoločenských a odborno-vzdelávacích podujatí, ktoré navštívilo 24.481 záujemcov. Na utorkovom verejnom odpočte UKB o tom informovala jej generálna riaditeľka Silvia Stasselová.

Štatutárku inštitúcie vlani v auguste menovali do celosvetového riadiaceho výboru Medzinárodnej knihovníckej federácie (IFLA), ktorá zastupuje záujmy viac ako troch miliónov knižníc všetkých typov na všetkých kontinentoch sveta. Najväčšia a najstaršia vedecká knižnica na Slovensku tak získala prvenstvo v histórii slovenského aj československého knihovníctva.

Udalosťou roka 2023 bolo pre UKB získanie historických periodík z ponuky Ústřední knihovny Univerzity Karlovy, ktoré v knižničnom fonde chýbali. Stasselová konštatovala, že vlani sa návštevnosť vedeckej knižnice výrazne zvýšila po pandemickom období, počas ktorého inštitúcia poskytovala služby obmedzene. V roku 2023 registrovala 14.686 používateľov.

V spolupráci s ostatnými vedeckými knižnicami na Slovensku a partnermi v Nórsku sa UKB stala súčasťou nového projektu LibraryEdu. Venovaný je spolupráci v oblasti celoživotného vzdelávania knihovníkov a vzdelávania študentov v oblasti informačnej gramotnosti.

V oblasti výkonu odborných knižničných činností inštitúcia pokračovala v doplňovaní, odbornej evidencii, spracovávaní, ochrane a uchovávaní konzervačného fondu UKB. Za rok 2023 pribudlo do knižničného fondu 24.218 kníh z celkového počtu 2.934.297 titulov.

Vlani sa v UKB, ktorá je súčasne multifunkčným kultúrnym centrom, konalo široké spektrum podujatí, od výstav, koncertov, knižných prezentácií, filmových premietaní po prednášky, konferencie či odborné semináre.