Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚPN: Máme dve ponuky na nové sídlo, ide opäť len o prenájom

Ústav pamäti národa Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Ústav pamäti národa sa musí vysťahovať z hlavného sídla ministerstva dopravy na bratislavskom Námestí slobody. Platnosť zmluvy na užívanie súčasných priestorov na Námestí slobody vyprší 3. decembra.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý sa musí vysťahovať z hlavného sídla ministerstva dopravy na bratislavskom Námestí slobody, aktuálne zvažuje dve ponuky na nové priestory. Opäť však ide o len o podnájom, oba priestory patria rezortu dopravy. Jedna budova sa nachádza na Patrónke, druhá na Miletičovej ulici.

"Boli sme si to obhliadnuť, zoznamujeme sa s nimi. V utorok (11.11.) sa máme stretnúť so zástupcami ministerstva dopravy. Ponuku rezortu vítame, je to dobré gesto. Opäť to však nebude priestor daný natrvalo do užívania ÚPN a my sa preto budeme naďalej usilovať, aby sme dostali natrvalo vlastnú budovu, do ktorej by sme mohli presťahovať aj archív," avizoval dnes šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

Platnosť zmluvy na užívanie súčasných priestorov na Námestí slobody vyprší 3. decembra. Kedy sa ústav bude sťahovať, je však vecou dohody s ministerstvom. Krajňák odhaduje, že sa celá záležitosť dorieši do konca januára.

Minister ešte v septembri v parlamente povedal, že nová budova pre ÚPN v čase 25. výročia Novembra'89 by bola prejavom snahy štátu vyrovnať sa s komunistickou minulosťou. Podľa jeho slov partnerské inštitúcie ÚPN v krajinách strednej a východnej Európy majú dôstojné štátne budovy. "Tie svedčia o dôležitosti ich postavenia a vzťahu spoločnosti voči nim," zdôraznil.

ÚPN je verejnoprávna ustanovizeň so sídlom v Bratislave zriadená zákonom o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu z rokov 1939 až 1989 a o založení Ústavu pamäti národa. Medzi jeho úlohy patrí úplne a nestranne hodnotiť obdobie neslobody, sprístupňovať dokumenty o prenasledovaní osôb, zverejňovať údaje o vykonávateľoch tohto prenasledovania, dávať podnety na trestné stíhanie zločinov a trestných činov, poskytovať potrebné informácie orgánom verejnej moci, systematicky zhromažďovať a odborne dokumentačne spracovávať všetky druhy informácií, dokladov a dokumentov vzťahujúcich sa na obdobie neslobody, propagovať myšlienky slobody a obrany demokracie.