Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Únia nevidiacich: Braillovo písmo v produktoch a službách absentuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

K dofinancovaniu im pomáha aj výťažok zo zbierky Biela pastelka, ktorá bude prebiehať 22. septembra.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Nevidiacim a slabozrakým by pomohlo, ak by bežné produkty a služby disponovali Braillovým písmom. Upozornila na to Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Na stredajšej tlačovej konferencii poukázala na viacero príležitostí, kde by mohlo byť Braillovo písmo zaužívané. Pripomenula aj nadchádzajúcu zbierku Biela pastelka, ktorej výťažok slúži na pomoc nevidiacim a slabozrakým.

"Braille nám chýba na mnohých miestach. Jeho absenciu spôsobuje domnelé využívanie technológií, no sú miesta, kde je ich použitie nepraktické alebo nemožné. Mohol by byť pevnou súčasťou číslovania sedadiel v dopravných prostriedkoch, vozňov vo vlakoch. Mohol by sa využiť v rámci spotrebného tovaru, vďaka čomu by boli produkty v obchode i doma v špajze ľahko identifikovateľné," uviedol hlavný koordinátor Slovenskej autority pre Braillovo písmo Michal Tkáčik.

Ozrejmil, že niektoré produkty musia mať Braillovo písmo aj v súčasnosti. "Zo samotnej legislatívy v rámci Európskej únie vyplýva, že musí byť na všetkých liekoch. Taktiež sa často nachádza v novších výťahoch. Niektorí výrobcovia ho dávajú aj na obaly svojich produktov, ale je to veľmi zriedkavé," dodal Tkáčik.

ÚNSS poskytuje nevidiacim a slabozrakým potrebné poradenstvo, rehabilitácie a výučbu hmatového písma. "Spočiatku zisťujeme, aká je úroveň jeho hmatových vnemov, a následne prejdeme k nácviku písma so šlabikárom a neskôr i s mechanickým strojom na Braillovo písmo," priblížil vedúci Krajského strediska ÚNSS v Bratislave Tomáš Bako.

K dofinancovaniu im pomáha aj výťažok zo zbierky Biela pastelka, ktorá bude prebiehať 22. septembra. Tento rok bude možné darovanie aj bezhotovostne. Do ulíc vyjde 4000 dobrovoľníkov a zbierka bude opäť aj vo vlakoch. "Na najfrekventovanejšej linke z Bratislavy do Košíc vyhradíme priestor v spoločenskom vozni, kde pre cestujúcich budú k dispozícii zástupcovia ÚNSS," ozrejmil šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Roman Koreň.

Vďaka výnosu zo zbierky môže únia dofinancovať okrem spomínaného poradenstva s výučbou hmatového písma aj poskytované sociálne služby, poradenstvo aj sociálne rehabilitácie. Ide napríklad o nácvik chôdze s bielou palicou, prácu na počítači či dotykovom mobilnom telefóne s hlasovým výstupom či nácvik sebaobsluhy.