Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

ÚNSS oboznámila ľudí so zrakovým postihnutím s legislatívou EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Informácie sa týkali najmä legislatívy v oblasti zamestnávania a dopravy.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Výsledky projektu Ľudské práva Európanov so zrakovým postihnutím dnes v Bratislave prezentovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Cieľom projektu, ktorý realizovala s podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, bolo zoznámiť ľudí so zrakovým postihnutím s legislatívou Európskej únie a jej aplikáciou v slovenskej legislatíve najmä v oblasti zamestnávania a verejnej dopravy a tiež možnosťami ovplyvňovania jej tvorby.

Ako informovala riaditeľka ÚNSS Ivana Potočňáková, projekt priniesol šesť regionálnych seminárov, dva celoslovenské semináre, dve brožúry a krátky dokumentárny film. Podľa predsedu ÚNSS Branislava Mamojku mal zároveň poukázať na prospešnosť európskej legislatívy pre problematiku uplatňovania práv osôb so zdravotným postihnutím: "Nám sa ukazuje, že je pre nás veľmi užitočná. Sú opatrenia, ktoré by bez nej zrejme u nás vôbec neboli aplikované a sú veci, ktoré by boli podstatne pomalšie aplikované."

Ako podporný materiál únia vydala spomínané dve brožúry - jedna hovorí o právach cestujúcich so zdravotným postihnutím vo verejnej doprave, druhá sa zameriava na zamestnávanie ľudí so zdravotným postihnutím. Brožúry získali účastníci vzdelávacích seminárov, ktoré absolvovalo viac ako 200 ľudí so zrakovým postihnutím. "Ďalšiu časť nákladu sme distribuovali prostredníctvom našich ôsmich krajských pracovísk, takže naši klienti a členovia, ktorých máme na Slovensku celkovo 4700, sa k nim dostanú," uviedla pre TASR Ivana Potočňáková. Informatívne materiály Práva Európanov so zdravotným postihnutím I. a II. sú dostupné v troch verziách - formou brožúr, v Braillovom písme a sú k dispozícii aj v elektronickej forme na internete.

Ďalším výstupom projektu je krátky dokumentárny film s názvom Pracujem, hoci nevidím, ktorý informuje o existencii podpornej legislatívy a ilustruje príklady dobrej praxe. "V súčasnosti rokujeme s RTVS o umiestnení tohto filmu vo vysielaní Slovenskej televízie v jednej premiére a niekoľkých reprízach. A budeme rokovať aj s ďalšími televíziami a regionálnymi televíziami o distribúcii, pretože práve v regiónoch pociťujeme informačný deficit," poznamenala riaditeľka ÚNSS. Práve táto inštitúcia je pozitívnym príkladom zamestnávania ľudí so zrakovým postihnutím. Ako poznamenala Ivana Potočňáková, ÚNSS má v súčasnosti 57 zamestnancov na ôsmich krajských strediskách organizácie. Z nich je 17 ľudí zamestnaných v chránených pracoviskách, svoje uplatnenie tam našli sociálni poradcovia, terénni pracovníci, inštruktor sociálnej rehabilitácie, koordinátor integračných aktivít či metodik pre sociálno-právne poradenstvo. Únia tiež zamestnáva piatich pracovných asistentov.