Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Ročne sa eviduje asi 10 podaní pracovníkov o porušení ochrany údajov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejším dôvodom podania bolo nevybavenie žiadostí zamestnancov o uplatnenie si práv dotknutých osôb, ale aj zverejnenie osobných údajov na firemných tabuliach.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) prijme v priebehu roka približne desať podaní zamestnancov, ktorí majú pocit, že je porušená ochrana ich osobných údajov. Časť z nich je oprávnená a úrad uloží prevádzkovateľom za zistené porušenia sankcie. Pre TASR to uviedla Ivana Draškovič z odboru právnych služieb ÚOOÚ.

Najčastejším dôvodom podania bolo nevybavenie žiadostí zamestnancov o uplatnenie si práv dotknutých osôb, ale aj zverejnenie osobných údajov na firemných tabuliach.

"V niekoľkých podaniach zamestnanci namietali aj monitorovanie ich polohy v čase, kedy si ako zamestnanci neplnili pracovné povinnosti (v čase dovolenky) prostredníctvom služobných mobilných telefónov, respektíve firemných informačných systémov (po prihlásení sa do konkrétneho informačného systému zamestnávateľ vedel monitorovať polohu zamestnanca), ako aj monitorovanie zamestnanca kamerovým systémom bez splnenia uložených povinností," priblížila Draškovič.

V ďalších podaniach zamestnanci namietali najmä bezpečnosť spracúvania osobných údajov. Prekážalo im napríklad odovzdávanie dochádzky obsahujúcej ich osobné údaje prostredníctvom poštovej schránky bez jej vloženia do obálky, alebo aj to, že k osobným údajom, ktoré zamestnávateľ spracúva, má prístup ktokoľvek.

Odborník na ochranu osobných údajov Jakub Berthoty hovorí, že ak sa zamestnávateľ rozhodne pristúpiť ku kamerovým systémom, či monitorovaniu mailovej komunikácie, mal by podrobne zdokumentovať kroky, ktoré viedli k rozhodnutiu monitorovať zamestnancov a zvážiť miernejšie opatrenia. "Nikdy nie je možné monitorovať všetko, vždy existujú určité mantinely. Je vhodné tieto úvahy zdokumentovať prostredníctvom tzv. balančného testu, ktorý zamestnávateľ potrebuje pri každom monitorovacom mechanizme," upozornil.

Zamestnancov je potrebné o opatreniach informovať, pripomenul Berthoty. "Na tieto povinnosti zamestnávatelia často zabúdajú, čo sa ukazuje ako problém, ak voči nim začne konanie Úrad na ochranu osobných údajov. Veľká časť týchto konaní bola začatá práve na podnet nespokojných zamestnancov. Treba byť pripravený na tieto riziká," vysvetlil odborník na ochranu osobných údajov z advokátskej kancelárie Dagital Legal.

Ako doplnil ÚOOÚ, spracúvanie osobných údajov v súvislosti s monitorovaním zamestnancov upravuje Usmernenie Európskeho Výboru pre ochranu údajov a Zákonník práce. "Ako dotknutá osoba má zamestnanec právo požadovať o prístup k svojim osobným údajom, ako aj požadovať informácie ako právny základ, účel a podobne," pripomenula Draškovič.