Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Program košickej univerzity získal certifikát od spoločnosti aktuárov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Certifikát o akreditácii získala fakulta na základe odporúčania Komisie pre vzdelávanie SSA rozhodnutím Rady SSA 10. marca 2017.

Košice 29. marca (TASR) - Študijný program Ekonomická a finančná matematika na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (PF UPJŠ) v Košiciach bol Slovenskou spoločnosťou aktuárov (SSA) akreditovaný ako študijný program, ktorý spĺňa požiadavky Sylabov pre vzdelávanie SSA. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa UPJŠ v Košiciach Mária Hrehová.

Sylaby študijného programu vymedzujú požiadavky na vzdelanie a vedomosti kvalifikovaných aktuárov, preto pri žiadosti o status "člen SSA" už nebude potrebné u absolventa študijného programu Ekonomická a finančná matematika dodatočné preverovanie jeho vedomostí.

"Získaná akreditácia je pre fakultu ďalšou vizitkou kvality. Pre študentov študijného programu Ekonomická a finančná matematika garantuje požadovanú úroveň vzdelania pre komunitu aktuárov a je to ďalšia oblasť, v ktorej sa títo absolventi môžu realizovať," zhodnotil riaditeľ Ústavu matematických vied PF UPJŠ v Košiciach Roman Soták.

Certifikát o akreditácii získala fakulta na základe odporúčania Komisie pre vzdelávanie SSA rozhodnutím Rady SSA 10. marca 2017.

SSA je dobrovoľným združením poistných matematikov, aktuárov a iných odborníkov z celého finančného trhu. Založená bola v roku 1996 a je plnohodnotným členom medzinárodných organizácií International Actuarial Association (IAA) a Actuarial Association of Europe (AAE). Spoločnosť presadzuje rozvíjanie aktuárskej vedy, ktorej súčasťou sú finančná a poistná matematika, analýza a riadenie investícií, štatistické a stochastické metódy, kontrola a riadenie rizika v poisťovniach a iných finančných inštitúciách.

Komisia pre vzdelávanie SSA okrem iného rozhoduje o úplnom alebo čiastočnom akreditovaní študijných programov univerzít, vysokých škôl a iných vzdelávacích inštitúcií, ktoré poskytujú študijné programy v súlade so Sylabami SSA a požiadajú SSA o akreditáciu.