Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Šéf Správnej rady ÚPN O. Krajňák odmieta, že by konal protiprávne

Ondrej Krajňák Foto: TASR

Členovia správnej rady podľa predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka sa už niekoľko mesiacov pokúšajú ovládnuť riadenie ÚPN a prisvojiť si kompetencie, ktoré im zo zákona neprináležia.

Bratislava 13. februára (TASR) - Správna rada Ústavu pamäti národa (ÚPN) dlhodobo bojkotuje a ignoruje akékoľvek návrhy jej predsedu Ondreja Krajňáka na zmeny v organizácii a činnosti ÚPN. V reakcii na otvorený list členov rady to vyhlásil Krajňák.

Podľa neho majú medializované vyhlásenia vyvolať tlak na jeho osobu, aby akceptoval personálne obsadenie a metódy bývalého vedenia a vzdal sa realizácie nevyhnutných a potrebných zmien.

"ÚPN si pod mojím vedením v roku 2013 plnil úlohy riadne a v súlade s poslaním. Zodpovedne plnil povinnosti voči vládnym a štátnym inštitúciám. Napriek deficitu finančných prostriedkov som nemusel prepustiť zo zamestnania žiadneho z pracovníkov," tvrdí Krajňák. Členovia správnej rady podľa neho sa už niekoľko mesiacov pokúšajú ovládnuť riadenie ÚPN a prisvojiť si kompetencie, ktoré im zo zákona neprináležia. Šéf správnej rady tvrdí, že menovanie a odvolávanie vedúcich zamestnancov ústavu je v jeho pôsobnosti. "Odvolanie riaditeľov sekcií, spomínané v otvorenom liste, bolo vykonané platne a v súlade so zákonom," vyhlásil Krajňák.

Ďalej uviedol, že nikdy neschvaľoval hrubé a urážlivé správanie k zamestnancom. "Úprimne mi záleží na dobrých a korektných pracovných vzťahoch a tvorivej pracovnej atmosfére. Termíny na vykonanie pracovných úloh sú stanovované reálne. Ako štatutárny orgán však nebudem nikdy akceptovať nezodpovedné, laxné a nedôsledné plnenie pracovných úloh," reagoval Krajňák na tvrdenia v otvorenom liste.

Správna rada ÚPN v otvorenom liste žiada poslancov Národnej rady (NR) SR, aby "zastavili protiprávne konanie predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka", ktorý podľa jej členov úmyselne znemožňuje prácu všetkých zákonných orgánov ústavu a nerešpektuje kompetencie Správnej rady a Dozornej rady ÚPN. Jedným z posledných prípadov takéhoto postupu Krajňáka bolo podľa správnej rady nezákonné odvolanie dvoch riaditeľov sekcií ústavu. Text listu odsúhlasili všetci členovia rady, s výnimkou predsedu Krajňáka.