Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ÚPN priznal štatút protikomunistického bojovníka Martinovi Porubjakovi

Na archívnej snímke zo 17. decembra 2008 Martin Porubjak počas stretnutia nad štvrťstoročím Štúdia L + S, kolokvium tvorcov a spolupracovníkov Štúdia L + S, ktorí spomínali na mnohé z toho, čo by nemalo upadnúť do zabudnutia. Foto: TASR/Pavel Neubauer

ÚPN dňom 1. apríla 2015 priznal z vlastného rozhodnutia status účastníka protikomunistického odboja na Slovensku zosnulému Martinovi Porubjakovi († 27.3.2015).

Bratislava 1. apríla (TASR) - ÚPN dňom 1. apríla 2015 priznal z vlastného rozhodnutia status účastníka protikomunistického odboja in memoriam v uplynulých dňoch zosnulým skutočným osobnostiam verejného života na Slovensku Martinovi Porubjakovi († 27.3.2015) a Aurélii - Štefánii Pánčiovej – sestre Bernadette († 30.3.2015). ÚPN zároveň z vlastného rozhodnutia a podnetu zahájil konanie o priznaní statusu účastníka a veterána protikomunistického odboja in memoriam aj zosnulému Kornelovi Földvárimu († 26.3.2015), keď po obdržaní kópií archívnych dokumentov z Vojenského archívu v Trnave oba statusy zosnulému taktiež prizná.

ÚPN tak využil možnosť, ktorá mu vyplýva zo zákona č. 219/2006 Z. z. o protikomunistickom odboji a z vlastného rozhodnutia začal konanie, ktoré vyúsťuje do priznania postavenia Účastníka protikomunistického odboja in memoriam, alebo Veterána protikomunistického odboja in memoriam. Začať konanie z vlastného rozhodnutia a vlastného podnetu môže ÚPN iba v prípadoch už nežijúcich osôb.

Sestra Bernadetta, Martin Porubjak a Kornel Földvári sa stanú po Vladimírovi Juklovi, Silvestrovi Krčmérym, Vendelínovi Duchovi a Jánovi Košútovi ďalšími osobnosťami verejného života ocenenými ÚPN z vlastného konania, a nie na základe žiadosti. Dekréty budú v najbližších dňoch odovzdané blízkym osobám zosnulých.

ÚPN takto vyjadruje hlbokú úctu a úprimné uznanie ľuďom, ktorí vzdorovali násiliu a vyznamenali sa v zápase o slobodu, demokraciu a právo v našej vlasti aj slávnostným odovzdávaním dekrétov a preukazov veteránov protikomunistického odboja, ktoré organizuje každoročne v spolupráci s jednotlivými samosprávnymi krajmi.

TASR informoval kancelár a hovorca ÚPN Tibor Ujlacký.