Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ÚPN: Rozhodnutie súdu v spore s A. Babišom považuje za nepresvedčivé

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Konštatuje sa to v stanovisku ÚPN, ktoré TASR zaslal jeho hovorca Tibor Uljacký.

Bratislava 30. júna (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) považuje dnešné rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave v prípade sporu ÚPN s českým ministrom financií Andrejom Babišom v kauze jeho údajnej spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) za rozporuplné a nepresvedčivé. Konštatuje sa to v stanovisku ÚPN, ktoré TASR zaslal jeho hovorca Tibor Uljacký.

Babiš a jeho právni zástupcovia žalovali v civilnom spore na ochranu osobnosti ÚPN, ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej ŠtB. Materiál zverejnili pred približne štyrmi rokmi viaceré české a slovenské médiá. ÚPN dnes tento spor na Krajskom súde prehral.

„Podľa nášho názoru mal súd žalobu zamietnuť, bez toho, aby sa vôbec zaoberal otázkou, či žalobca bol, alebo nebol agentom Štátnej bezpečnosti. Ústav pamäti národa nie je ten, kto evidenciu ŠtB vyhotovil a viedol. Ústav pamäti národa nie je nástupníckou organizáciou po komunistickej Štátnej bezpečnosti a nenesie zodpovednosť za protiprávnu činnosť jej bývalých príslušníkov. Je neprípustné, aby bol Ústav pamäti národa postavený do pozície právneho nástupcu Štátnej bezpečnosti a bol nútený obhajovať svedomitosť a poctivosť práce jej bývalých príslušníkov,“ konštatuje ÚPN v stanovisku.

ÚPN tvrdí, že zverejnil registračné protokoly ŠtB na základe povinnosti uloženej Zákonom o pamäti národa. „Účelom zákona je sprístupniť občanom dokumenty o našej minulosti v takom stave, ako sa zachovali. Ústav pamäti národa preto nemôže byť sankcionovaný a postihovaný za to, že si plní zákonom uloženú povinnosť,“ argumentuje.

Zásadné námietky má ÚPN aj voči tomu, ako súd vyhodnotil dôkazy, ktoré boli v konaní predložené. Zvažuje preto podanie dovolania na Najvyšší súd SR a ústavnej sťažnosti na Ústavný súd SR.