Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ÚPN: A. Srholec sa pre mladých stal majákom na ceste k hodnotám

Na archívnej snímke Anton Srholec. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Podľa predsedu Správnej rady ÚPN si Srholec zasluhuje miesto na piedestáli našej spoločnosti.

Bratislava 8. januára (TASR) - Slovensko stráca v osobe Antona Srholca jednu zo skutočných osobností národa, pretože si dokázal získať priazeň a podporu ľudí bez ohľadu na spoločenské postavenie či vierovyznanie. Poukazuje na to Ústav pamäti národa (ÚPN).

Kňaz a salezián Anton Srholec zomrel vo štvrtok (7.1.) vo veku 86 rokov. Približne pred rokom mu diagnostikovali nádor na pľúcach.

Predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák vyjadril úprimnú sústrasť najbližšej rodine, Konfederácii politických väzňov Slovenska, saleziánskej rodine a katolíckej cirkvi na Slovensku i komunite ľudí bez domova Resoty. Rovnako tak urobil aj prezident bratislavského Rotary Clubu Emil Huraj. Srholec bol aktívnym členom klubu od roku 1997, v ÚPN bol spolupracovníkom.

Anton Srholec sa podľa Krajňáka stal najmä pre mladú generáciu majákom na ceste k trvalým hodnotám. Podotkol, že si zasluhuje miesto na piedestáli našej spoločnosti za zápas proti totalitnému komunistickému režimu, v boji za slobodu či v úsilí postarať sa o chudobných a trpiacich.

"Podobne ako starozákonní proroci sa nezľakol pravdy, preto sa stal pre mnohých výčitkou. Ľudí miloval, zlo nenávidel. Stal sa 'kráľom' a žiarivým príkladom v konaní skutkov milosrdenstva," konštatoval Krajňák v písomnom stanovisku.