Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Upraviť by sa mohli nové služby elektronizácie v zdravotníctve

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Novelou sa precizuje aj poskytovanie údajov o úmrtí a príčinách smrti.

Bratislava 15. júna (TASR) - Upraviť by sa mohli nové služby elektronizácie v zdravotníctve. Vyplýva to z novely zákona o Národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Navrhuje sa ustanoviť elektronizácia laboratórnych vyšetrení, a to tak, že žiadanky na laboratórne vyšetrenia a výsledky laboratórnych vyšetrení budú v elektronickej forme a budú v rámci Národného zdravotníckeho informačného systému sprístupnené zdravotníckym pracovníkom, čo prinesie odstránenie opakovaných laboratórnych vyšetrení," píše sa v dôvodovej správe.

Predkladateľ navrhuje aj rozšírenie údajovej základne Národného zdravotníckeho informačného systému o údaje súvisiace s úmrtiami. Aj tie by sa mohli po novom poskytovať elektronicky. Pribudnúť by v systéme mohli aj údaje Národného farmaceutického registra.

Novelou sa precizuje aj poskytovanie údajov o úmrtí a príčinách smrti. Navrhuje sa výmena údajov v elektronickej forme na účely prideľovania rodných čísiel aj v prípadoch, ak ide o údaje pri narodení dieťaťa, ktoré matka zanechala po pôrode v zdravotníckom zariadení a súčasne písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom, a aj o údaje v prípade dieťaťa, ktoré bolo nájdené alebo bolo odložené vo verejne prístupnom inkubátore.