Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Upraviť sa má rátanie odpracovaných rokov zdravotníkom po materskej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Zákon ďalej ustanovuje, že na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a za všetky deti súhrnne najviac šesť rokov.

Bratislava 15. júna (TASR) - Spôsob započítavania odpracovaných rokov zdravotníkov na účely základnej zložky mzdy by sa mohol upraviť tak, aby vyšiel v ústrety rodičom, ktorí ostali na materskej, respektíve rodičovskej dovolenke s tretím a ďalším dieťaťom. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania.

V súčasnosti zákon hovorí, že zdravotníckym pracovníkom sa do počtu odpracovaných rokov započítava aj obdobie materskej alebo rodičovskej dovolenky a obdobie ďalšej materskej alebo rodičovskej dovolenky v rozsahu jej čerpania. Zákon ďalej ustanovuje, že na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a za všetky deti súhrnne najviac šesť rokov. Toto ustanovenie o počte detí a rokov by sa malo vypustiť.

Predkladatelia upozornili na potrebu upraviť výpočet započítavania odpracovaných rokov tak, aby sa zvýšila atraktivita povolania sestry pre ženy po materskej dovolenke a zároveň bol rešpektovaný princíp rovnosti zdravotníckych pracovníkov vo vzťahu k ich praxi zdravotníckeho povolania.