Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Na východe kvôli mrazom a zlej starostlivosti odobrali 40 detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kontroly ÚPSVR boli zamerané najmä na podmienky, v akých sa deti nachádzajú a či nie sú ich zdravie a život akýmkoľvek spôsobom ohrozené.

Bratislava 16. januára (TASR/Tablet.TV) - Zamestnanci sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately od začiatku tohto roka vykonali viac ako tisíc kontrol v domácnostiach. Zamerané boli na to, či nie je ohrozený vývoj a život detí, najmä v čase, keď Slovensko zasiahli mrazy.

Kontroly sa uskutočnili hlavne v regiónoch, kde žije najviac ohrozených detí. "V tomto zvlášť mrazivom období sme tradične zrealizovali a naďalej robíme ďalšiu aktivitu, a to je vyšetrovanie pomerov u rodín, ktoré sú hlavne zo sociálne slabšieho prostredia. Vychádzajú buď z našich databáz, poznaní, alebo po dohode s jednotlivými obcami a mestami," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.

Kontroly boli zamerané najmä na podmienky, v akých sa deti nachádzajú a či nie sú ich zdravie a život akýmkoľvek spôsobom ohrozené. "Nemyslíme tým len podmienky, v akých žijú. Sociálne slabšie prostredie nie je automaticky znakom, aby sme deti vynímali, a to ani nerobíme. Pokiaľ sú ale podmienky pre život dieťaťa v takom stave, že rodina nevie, alebo nechce zabezpečiť základné podmienky pre zdravý a psychický vývin dieťaťa, prípadne je ohrozený život, tak musíme konať," povedal Valentovič.

V prípade niektorých rodín, museli pracovníci úradu práce zasiahnuť a deti odobrať. V Prešovskom a Košickom kraji boli deti odobraté pre nedostatočné podmienky v prípade mrazov. Valentovič priblížil, že rodičia v týchto prípadoch nevedeli zabezpečiť teplo alebo odevy pre deti. "V samotnom Košickom kraji to bolo 30 detí k dnešnému dňu od začiatku roka, kde sme museli podať návrh na súd na odobratie detí a kde na základe rozhodnutia súdu boli vyňaté z ich prirodzeného prostredia," vyčíslil Valentovič. V Prešovskom kraji bolo do zariadení umiestnených 10 detí.

"Pre porovnanie, v tom istom časovom období boli do náhradnej starostlivosti umiestňované dve deti v Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji, šesť detí v Nitrianskom kraji, tri deti v Trenčianskom kraji a jedno dieťa v Trnavskom kraji," doplnil Valentovič. Ako vysvetlil, ani v jednom z týchto prípadov však nebolo dôvodom zhoršenie starostlivosti o deti v dôsledku počasia a zimy.



V niektorých prípadoch bolo potrebné zavolať rýchlu zdravotnú službu. "Zmyslom akýchkoľvek návštev našich kolegov v ohrozených rodinách je predovšetkým pomôcť deťom, ktoré sa nachádzajú v starostlivosti rodičov a pomôcť týmto ohrozeným rodinám v úzkej spolupráci so samosprávou," uviedla riaditeľka Odboru sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately v ÚPSVR SR Mária Marcinová.

Tento rok však situáciu v sociálne slabších rodinách komplikovali mrazy viac ako po minulé roky. "Výjazdy boli aj v minulom roku a je to porovnateľná situácia," uviedla Marcinová.

Vysvetlila, že úrady, ktoré majú v obvodoch napríklad nelegálne osady, tak majú dohodnutú intenzívnu spoluprácu pri výkone terénnej sociálnej práce so samosprávami. "Na území mesta Košice je 12 nelegálnych osád, kde je viac ako 100 ohrozených rodín a kde je potrebné na starostlivosť rodičov o maloleté deti dohliadať," skonštatovala Marcinová.




V prípadoch detí, ktoré boli odobraté rodičom po kontrolách, však boli preverené možnosti, či je niekto v rámci rodiny schopný sa o ne postarať. "Len v prípadoch, ak to nebolo možné, bol podávaný návrh na súd a v týchto prípadoch súdy rozhodli a boli deti umiestnené do zariadení na výkon rozhodnutia súdu. Budú prebiehať súdne konania, v ktorých rodičia sú účastníci konania a ak podmienky pominú a nebude dôvod ponechať deti v starostlivosti zariadení, tak sa budú môcť vrátiť k rodičom," dodala Marcinová.

V roku 2016 na základe rozhodnutia súdu bolo z rodiny do zariadení na výkon rozhodnutia súdu umiestnených 1104 detí. Vlani sa podarilo do rodinného prostredia zo zariadenia vrátiť 293 detí a do náhradnej rodinnej starostlivosti umiestniť 229 detí.