Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pri dlhodobej a paliatívnej starostlivosti upozornili na nedostatky

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v Košiciach, archívna snímka. Foto: TASR – František Iván

Úrad ozrejmil, že od 1. februára minulého roka boli ceny pre mobilné hospice, hospice a domy ošetrovateľskej starostlivosti podľa cenového opatrenia rezortu zdravotníctva SR regulované.

Bratislava 30. januára (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) upozornil na nedostatky vo financovaní dlhodobej aj paliatívnej zdravotnej starostlivosti. Po dohľadoch v zdravotných poisťovniach poukázal na to, že v niektorých prípadoch okrem iného premietli regulované ceny do zmlúv s časovým oneskorením či uhradili menej, ako mali. Apeluje preto na zmenu.

Úrad ozrejmil, že od 1. februára minulého roka boli ceny pre mobilné hospice, hospice a domy ošetrovateľskej starostlivosti podľa cenového opatrenia rezortu zdravotníctva SR regulované. V niektorých prípadoch sa však podľa neho regulované ceny do zmlúv s poskytovateľmi premietli s časovým oneskorením.

Za problematické tiež označil stanovenie finančných limitov, rozpočtov či rozsahov, nad rámec ktorých výkony neboli hradené vôbec alebo boli prepočítané nižším koeficientom, a teda znížené. "V dôsledku toho je rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre poistencov limitovaný, a tým môže dochádzať k obmedzovaniu prístupu nevyliečiteľne chorých a umierajúcich k tejto špecifickej zdravotnej starostlivosti," skonštatoval.

Za kontrolované obdobie, teda od 1. februára do 31. augusta minulého roka, mali podľa odhadu ÚDZS zdravotné poisťovne pri plnej obsadenosti lôžok v domoch ošetrovateľskej starostlivosti a v hospicoch uhradiť vyše desať miliónov eur. "V skutočnosti však napriek novému cenovému opatreniu platnému od 1. februára 2023 hradili nielen neskôr, ale odhadom v celoročnom prepočte spolu až o približne 2,4 milióna eur menej," poznamenal riaditeľ sekcie dohľadu nad zdravotným poistením ÚDZS Marián Béreš. Predsedníčka úradu Renáta Bláhová verí, že poisťovne chýbajúce prostriedky uhradia.

Úrad zároveň poukázal na to, že v Česku sú úhrady výrazne vyššie. "Budeme apelovať aj na to, aby sa v rámci tzv. prerozdeľovacej vyhlášky na tento druh zdravotnej starostlivosti transparentne určil samostatný objem finančných prostriedkov porovnateľný s Českou republikou," povedal. Bude tiež apelovať na zdravotné poisťovne, aby prehodnotili existenciu zmluvne dohodnutých finančných limitácií a obmedzení, a zabezpečili tak pre svojich poistencov práva v súlade s Chartou práv pacienta.