Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Úrad verejného zdravotníctva varuje cestovateľov pred vírusom Zika

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ľudia by tam mali preto dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom.

Bratislava 4. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje cestovateľov pred vírusom Zika, ktorý je problémom v niektorých krajinách Afriky, Ameriky a Južného Pacifiku. Ľudia by tam mali preto dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára.

"Zika vírus bol prvýkrát identifikovaný v roku 1947 v lese Zika v Ugande. Patrí do skupiny flavivírusov a na človeka je prenášaný komármi. Inkubačná doba je tri až 12 dní," priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Príznaky sú obvykle mierne a trvajú dva až sedem dní. Medzi tie hlavné patria zvýšená teplota, bolesti kĺbov, možné sú aj opuchy najmä menších kĺbov na rukách a nohách, makulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo, zápal spojoviek a všeobecné, chrípke podobné príznaky.

Medzi krajiny hlásiace lokálny prenos Zika vírusu patria Brazília, Cape Verde, Kolumbia, El Salvador, Fidži, Francúzska Guyana, Guatemala, Honduras, Martinique, Mexiko, Nová Kaledónia, Panama, Paraguaj, Samoa, Šalamúnove ostrovy, Surinam, Vanuatu a Venezuela. V Európe nie je v súčasnosti evidovaný prenos Zika vírusu, importované prípady sú zriedkavé.

"Riziko prenosu Zika vírusu je v súčasnej dobe v krajinách EÚ veľmi nízke, pretože klimatické podmienky nie sú vhodné pre rozšírenie prenášačov. Vektor prenosu - komár rodu Aedes albopictus sa však vyskytuje v mnohých častiach EÚ, najmä v okolí Stredomoria," vysvetlila Skalická. Riziko zavlečenia a šírenia infekcie Zika vírusom zahŕňa Madeiru, pretože tu prebieha intenzívny obchod s Brazíliou.