Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Slovensko

Úrad vlády dostal rozhodnutie súdu v prípade kaštieľa v Rusovciach

Foto: TASR/Tomáš Halász
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Benediktíni sa roky snažili kaštieľ získať, úspešní však neboli.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Úrad vlády SR dnes dostal rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol dovolanie Rádu sv. Benedikta v Komárne v prípade sporu o kaštieľ v Rusovciach. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Benediktíni sa roky snažili kaštieľ získať, úspešní však neboli.

"Nároky Rádu svätého Benedikta Komárno na kaštieľ v Rusovciach boli zamietnuté. Vlastníkom kaštieľa je Slovenská republika - Úrad vlády SR a Slovenský ľudový umelecký kolektív," informoval Úrad vlády.

Rusovce
Foto: www.slovenskehrady.sk
Benediktíni žiadali o vydanie nehnuteľnosti ešte v roku 1994. Tvrdili, že belgická princezná Stefanie - manželka kniežaťa Elemíra Lónyaya, im v závete odkázala majetok. V ich žiadosti však chýbali všetky zákonné náležitosti, a preto ju štát považoval za nulitnú. Obrátili sa na Okresný súd Bratislava 5, no neuspeli, čo potvrdil aj bratislavský Krajský súd. "Najvyšší súd odmietol dovolanie Rádu sv. Benedikta so sídlom v Komárne proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 20. apríla 2011 vo veci vydania nehnuteľnosti. Rozhodnutie prijal senát Najvyššieho súdu SR pomerom hlasov 3:0," informoval úrad vlády. Proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa už nedá odvolať.

Vláda SR na augustovom rokovaní schválila zámer zrekonštruovať kaštieľ v Rusovciach, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Stáť by to malo 39,6 milióna eur. Návrh financovania má predložiť minister financií Peter Kažimír. Podľa premiéra Roberta Fica by mal kaštieľ slúžiť na reprezentačné účely SR a podstatná časť areálu verejnosti.


Benediktíni neuspeli v spore o vydanie nehnuteľností v okolí Bratislavy



Po úspechu na Najvyššom súde SR benediktíni opäť prehrali na Krajskom súde v Bratislave. Domáhali sa vrátenia nehnuteľností v katastrálnych územiach Rusovce, Čunovo, Jarovce a Podunajské Biskupice. Krajský súd však ich odvolanie voči prvostupňovému súdu zamietol.

Rád sv. Benedikta v Komárne sa spomínané nehnuteľnosti snaží získať od apríla 2007. Vtedy podal na Okresný súd Bratislava 5 žalobu voči 15 štátnym orgánom, aby mu ich vydali. Benediktíni sa domáhali vrátenia majetku podľa zákona o navrátení vlastníctva k nehnuteľným veciam cirkvám a náboženským spoločnostiam. Žaloba však mala chyby a preto súd benediktínov vyzval, aby ich opravili. Názvy štátnych úradov neboli v žalobe správne uvedené a chýbala aj presná špecifikácia nehnuteľností. Keďže to v stanovenej lehote Rád sv. Benedikta nedoplnil, okresný súd žalobu zamietol.

Rád voči tomu podal odvolanie, no aj to nebolo úplné. Podľa súdu neuviedol, v akom rozsahu napáda uznesenie prvostupňového súdu o odmietnutí, v čom považuje toto rozhodnutie za nesprávne a čoho sa konkrétne v odvolaní domáha. Odvolanie doplnené nebolo a preto ho krajský súd v auguste 2011 ako neúplné odmietol. Benediktíni poslali dovolanie na Najvyšší súd (NS) SR, ktorý krajskému vyčítal prílišný formalizmus, jeho rozhodnutie 5. júna tohto roka zrušil a prikázal mu znovu rozhodnúť. Sudca krajského súdu 31. júla 2012 odvolanie rádu znovu zamietol.

Rád sv. Benedikta sa okrem spomínaného prípadu snažil aj o navrátenie kaštieľa v Rusovciach. Na bratislavských súdoch však úspešný nebol a neuspel ani s dovolaním na NS. O vlastníctvo kaštieľa sa súdil so štátom už viac ako desať rokov. Tvrdil, že belgická princezná Stefanie - manželka kniežaťa Elemíra Lónyaya, v závete odkázala majetok benediktínom. Zomrela v roku 1945. Keď však rád v decembri 1994 žiadal o vydanie nehnuteľnosti, neuviedol všetky zákonné náležitosti, a preto žiadosť štát považoval za nulitnú. Benediktíni to napadli na Okresnom súde Bratislava 5, no neuspeli, čo v júni 2006 potvrdil aj bratislavský Krajský súd.

Vláda SR sa chystá kaštieľ v Rusovciach zrekonštruovať. Schválila to na augustovom rokovaní. Predpokladá sa, že práce na kaštieli, parku, čeľadníku a interiérovom vybavení by sa mohli kompletne dokončiť v priebehu štyroch rokov za 39,6 milióna eur. Návrh financovania mal predložiť minister financií Peter Kažimír. Podľa premiéra Roberta Fica by mal kaštieľ v Rusovciach slúžiť na reprezentačné účely SR a podstatná časť areálu verejnosti.