Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Stanové mestečko sestier pred Úradom vlády má byť na výstrahu

Monika Kavecká Foto: TASR/Martin Baumann

Sestry prídu pred sídlo kabinetu v stredu. Tento týždeň je však naplánované výjazdové rokovanie v Košiciach.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Protestné stanové mestečko sestier, ktoré od stredy (2.10.) do piatka (4.10.), vyrastie pred Úradom vlády v Bratislave, má slúžiť ako výstraha.

Sestry prídu pred sídlo kabinetu v stredu, kedy tam zvyčajne zasadajú ministri. Tento týždeň je však naplánované výjazdové rokovanie v Košiciach. Kavecká naznačila, že by to mohlo mať súvis s ich plánovaným protestom pred Úradom vlády. Aký bude jeho program, zatiaľ nie je jasné, ako však vyplynulo z vyjadrenie sestier, okrem iného by mohli napríklad ľuďom merať tlak. Na podporu stanového mestečka má prebiehať aj protest pred Ústavným súdom v Košiciach.

Ako upozornila šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, sestry sa už viac nenechajú "učičíkať" sľubmi. Poznamenala, že spoločnosti veľa obetujú a málo dostávajú. Očakáva, že na protestnej stanovačke sa zúčastní niekoľko desiatok sestier. "Je to prejav nespokojnosti s dlhodobým neriešením sociálneho postavenie sestier a pôrodných asistentiek," pripomenula Kavecká.



Tieto protestné akcie by mohli byť iba začiatkom prejavu ich nespokojnosti s riešením postavenia a platov. "Uvedomme si, že toto je len začiatok, veľké akcie nás ešte čakajú. Toto je výstražné stanové mestečko, najbližšie môžeme zabarikádovať konkrétne miesto," píše sa v liste sestrám od šéfky odborov, ktorý má TASR k dispozícii.



Akcia má byť smerovaná na vládu a ministerstvo zdravotníctva za dofinancovanie zdravotníctva, transparentnosť a prijatie legislatívnej normy pre odmeňovanie sestier a pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov. Sestry na ňu pozývajú predstaviteľov parlamentu aj vlády.

Ministerstvo zdravotníctva označilo stratégiu sestier za zvláštnu. Stanové mestečko vníma rezort podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej ako nefér krok v čase korektného dialógu. Ako poznamenala, sestry na poslednom stretnutí s ministerkou Zuzanou Zvolenskou nespomínali, že by boli s rokovaniami nespokojné, hovoriť nemali ani o nátlakových akciách.

Protest sestier si podľa IHP zaslúži podporu celej verejnosti


Pripravovaný protest zdravotných sestier a pôrodných asistentiek v Bratislave a v Košiciach si podľa Inštitútu zdravotnej politiky (IHP) zaslúži podporu celej spoločnosti. Šéf inštitútu a bývalý minister zdravotníctva Tibor Šagát si myslí, že sestry prijmú korektné rokovania, pričom pripomína, že riešenie situácie má v rukách ministerstvo a vláda.

"Ak by k tomu neprišlo, tak ďalšie stupňovanie nepokoja v zdravotníctve vyplynie len z nečinnosti alebo zo zlých opatrení zodpovedných, ktorých dôsledky v podobe zhoršenia zdravotnej starostlivosti sa pokúsia zvaliť na protestujúce sestry," tvrdí Šagát.

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o protiústavnosti zákona, ktorý zdravotným sestrám garantoval vyššie mzdy, prišlo podľa IHP vláde mimoriadne vhod. Právna poradkyňa inštitútu Jana Martinková si myslí, že odkladanie prijatia ústavne konformnej normy ohľadne mzdového ohodnotenia sestier sa teraz bude zdôvodňovať nedostatkom zdrojov.

"V kontexte princípov právneho štátu je takáto manipulácia  s legitímnymi očakávaniami občanov tohto štátu neprípustná a zavrhnutiahodná. Exekutíva je politicky i morálne povinná uviesť do života ústavne akceptovateľnejší zákon," zdôraznila Martinková. Riešenie vidí napríklad v postupnom navyšovaní platov.

"Vláda SR rešpektuje právo každého občana na slobodné vyjadrenie názoru. Chceme ale zdravotným sestrám pripomenúť, že to bol minister zdravotníctva Radičovej vlády Ivan Uhliarik, ktorý presadil protiústavný zákon a navyše bez finančného krytia," uviedol vo vyhlásení premiér Robert Fico. Odmietol, že by rokovanie vlády v Košiciach bolo reakciou na protest sestier, malo sa o ňom rozhodnúť pred dvoma mesiacmi.

Aj predseda vlády rovnako ako ministerstvo poukázal, že mzdy sestier v štátnych nemocniciach sú na takej úrovni, ako by zákon platil. Avizoval, že šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská bude so sestrami naďalej komunikovať o príprave novej legislatívy v súlade s nálezom Ústavného súdu SR.