Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Úrad vlády SR získava oddnes ďalšie kompetencie

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Doteraz práva a povinnosti vyplývajúce zo štátnozamestnaneckých, pracovnoprávnych a iných právnych vzťahov zamestnancov zabezpečujúcich výkon tejto kompetencie spadali pod ministerstvo práce.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Na Úrad vlády SR prechádzajú od dnešného dňa ďalšie kompetencie. Ide o oblasť štátnozamestnaneckých a právnych vzťahov pri výkone práce vo verejnom záujme. Od 1. novembra totiž nadobúda účinnosť novela kompetenčného zákona.

Doteraz práva a povinnosti vyplývajúce zo štátnozamestnaneckých, pracovnoprávnych a iných právnych vzťahov zamestnancov zabezpečujúcich výkon tejto kompetencie spadali pod ministerstvo práce. Úrad vlády tak po novom zastrešuje jednotný systém riadenia ľudských zdrojov vo verejnej správe. Týmto sa zjednotila zodpovednosť za tvorbu a realizáciu personálnej politiky vlády vo vzťahu k zamestnancom verejnej správy.

"Slovensko ako členský štát Európskej únie nevyhnutne tvorí súčasť spoločného európskeho administratívneho priestoru. Zrušením Úradu pre štátnu službu a presunom kompetencie v oblasti štátnej služby pod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v roku 2006 sa u nás vytvoril stav, ktorý nie je pre členské štáty charakteristický," konštatoval vedúci Úradu vlády SR Igor Federič.

Zároveň sa na základe novely v kompetenčnom zákone stanovuje, že ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí koordinuje plnenie úloh v oblasti ľudských práv. Podľa predkladateľov ide len o vyjadrenie skutočného stavu, ktorý v praxi funguje už aj dnes.