Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Stránkové hodiny na úradoch sa meniť nebudú, opozícia neuspela

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Opoziční poslanci chceli takto vytvoriť pre zamestnaných občanov podmienky na to, aby si mohli vybaviť svoje veci na úradoch bez toho, aby si museli v daný deň brať dovolenku.


Bratislava 18. mája (TASR) - Minimálny povinný rozsah stránkových hodín niektorých subjektov štátnej správy a územnej samosprávy sa stanovovať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo návrh zákona o minimálnom povinnom rozsahu stránkových hodín z dielne poslancov SaS a Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA. Rozsah hodín mal byť na úrovni najmenej tri dni v týždni, v úhrne najmenej 18 hodín. Právna norma mala tiež stanoviť fixný čas stránkových hodín vždy na stredu v čase medzi 14. a 18. hodinou.

Opoziční poslanci chceli takto vytvoriť pre zamestnaných občanov podmienky na to, aby si mohli vybaviť svoje veci na úradoch bez toho, aby si museli v daný deň brať dovolenku. "Aj bežná občasná návšteva úradov v priebehu kalendárneho roka má za následok určité 'znehodnotenie' nemalého počtu dovolenkových dní, ktoré by mal občan využiť predovšetkým na oddych a regeneráciu. Niektoré úrady majú už dnes tzv. dlhšie stránkové dni, avšak netýka sa to všetkých úradov a občan je z variability stránkových dní dezorientovaný," uviedli v dôvodovej správe.

Stanovenie fixných stránkových hodín v stredu na čas medzi 14. a 18. hodinou je podľa opozície opatrením, ktoré nestojí nič, dá sa realizovať okamžite a môže priblížiť Slovensko k štátom, kde úradník je pre občana, a nie naopak. Negatívneho vplyvu na štátny rozpočet sa predkladatelia neobávali. "Zotrvanie zamestnancov na pracovisku v stredu do 18. hodiny možno kompenzovať napr. skrátením pracovnej doby v iný deň, napr. piatok alebo posunutím ranného príchodu do práce v stredu na neskoršiu hodinu," odporúčali.

Povinný rozsah stránkových hodín sa mal týkať orgánov miestnej štátnej správy, úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, daňových úradov, útvarov Policajného zboru, ktoré vydávajú občianske preukazy, vodičské preukazy a cestovné pasy, obecných úradov, mestských úradov, magistrátov a miestnych úradov mestských častí v Bratislave a v Košiciach.